Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ProvideU
Elektronikproduktion |

ProvideU investerar i produktion i Sverige

Kontraktstillverkaren ProvideU höll sig sysselsatta under fjolåret. Elektronik Mekanik har under året ombildats till ProvideU Electronics och även fått nya muskler i maskinparken.)

Den första september 2022 blev Elektronik Mekanik i Västerås ett helägt dotterbolag till ProvideU och under fjolåret har bolaget svidat om och ombildats till ProvideU Electronics AB – vilket innebar att ProvideU har produktion i Sverige under egen flagg.

I samband med detta har man investerat för att utöka både kapaciteten och kapabiliteten vid tillverkningsanläggningen i Västerås. Till Evertiq berättar ProvideUs vd, Fredrik Forngren, att den redan högautomatiserade produktionslinan i Västerås har kompletterats med en hel del ny utrustning.

Det handlar om bland annat om en ny Saki SPI 3Si-LS2, två nya Saki AOI 3Di-LS3 samt en ny Ekra Serio 4000 screentryckare. Utöver detta har man även investerat i ny hanteringsutrustning för att bättra på kvalitetskontroll och effektivitet vid produktionen.

Fredrik berättar att man under hösten 2023 har investerat totalt fem miljoner kronor för att uppgradera den svenska tillverkningen – och det finns en tydlig anledning varför.

”ProvideU Electronics har legat i framkant och har under lång tid jobbat hårt med optimering och automatisering av produktionen. Och för att fortsätta att ligga i framkant var det helt enkelt dags investera,” säger Fredrik och Thomas Zeijlon, vd för ProvideU Electronics

Det hela har resulterat i en effektiviserad verksamhet med mer tillgänglig kapacitet – och dessutom ett lyft i kvalitetskontrollen med AOI både före och efter reflow-ugnen samt återkoppling mellan SPI och screntryckare.

Maskinparken har relativt nyligen harmoniserats så all utrustning spelar samma melodi, vilket innebär att det nu är dags att utvärdera det hela på riktigt.

”Men tittar man på det första kvartalet så har ProvideU Electronics gjort väldigt bra ifrån sig, och det är tydligt att investeringen har effektiviserat verksamheten och skapat mer kapacitet.”

På frågan huruvida investeringen har skapat ett behov av fler anställda säger Fredrik det har den absolut – i och med att verksamheten i Västerås fått en ny möjlighet att växla upp, men vad det landar i återstår att se.  

ProvideU har planer på att fortsätta med investeringarna inom gruppen under nuvarande år. Just nu finns det 2,5 miljoner kronor öronmärkta för just detta och det är det trolig att de hamnar i Estland enligt Fredrik.

Verksamheten på andra sidan Östersjön har förvisso redan fått tillgång till ny utrustning under 2024. ProvideU Assembly i Tallin har nyligen fått förstärkning av en Ersa Rework station HR550 XL – ett system som lämpar sig för byte och omarbetning av avancerade kretsar på komplexa kort. Totalt har ProvideU investerat 350 000 kronor i verksamheten i Tallin under nuvarande år – än så länge.

Även om det är troligt att hela kalaset hamnar i Tallin så kommer båda enheterna att ha stor nytta av den här utrustningen.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1