Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© EU
Elektronikproduktion |

EU: Chips Act leder till massiva privata investeringar

EU har hamnat efter USA och Asien på halvledarområdet – men en talesperson för EU-kommissionen tror att EU Chips Act kommer att locka till sig 100 miljarder euro i privata investeringar.

På det här sättet ska Europas halvledarindustri också utvecklas till att kunna bli en global ledare vid 2030, vad gäller utveckling och tillverkning. 

EU satsar 43 miljarder euro i EU Chips Act, vars syfte är att EU:s globala marknadsandel inom halvledare ska fördubblas, från 10 procent till minst 20 procent vid 2030. 

I veckan uppgav också EU-kommissionens talesperson på det här området, Thomas Skordas, att Chips act ”lett till löften om investeringar på ungefär 100 miljarder euro för att utöka tillverkningskapaciteten inom EU till år 2030”. 

Hittills har företag som Intel och TSMC gått ut med planer på att bygga fabriker i Tyskland till en kostnad av mer än 30 miljarder euro, påpekade Skordas när han talade vid en konferens i Antwerpen i Belgien, uppger nyhetstjänsten Saltwire. 

EU har också bekräftat att forskningslabb i Europa kommer att erhålla 2,5 miljarder euro för att driva utvecklingen av avancerade halvledare. Finansieringen kommer att användas för att sätta upp en pilotlinje, kallad NanoIC, för att utveckla och testa nya komponenter, däribland sub-2nm-chip. Det projektet kommer att ledas av Belgiens Imec. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2