Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Smoltek Innovation
Teknik |

Fordonstillverkare testar cellmaterial från Smoltek

Smoltek meddelar att en av världens största fordonstillverkare testar specialtillverkade prototyper av ett cellmaterial som markant kan minska mängden iridium i en elektrolysörcell.

Smoltek Hydrogen har utvecklat ett cellmaterial som markant kan reducera mängden iridium i en elektrolysörcell. Bland annat har en av världens största fordonstillverkare hört av sig för att få möjlighet att testa materialet.

I samarbetet som de båda bolagen har ingått är fordonstillverkaren intresserad av konstruktionen och Smoltek Hydrogen har i detta inledande projekt levererat ett specialtillverkat och kundanpassat cellmaterial för testning och utvärdering.

– Vi har tillverkat prototyper där kolnanofibrer först täckts med platina, och därefter applicerat iridium efter beställarens önskemål. Det har tagit sin tid att komma fram till exakt hur prototyperna ska konfigureras, så att de även går att testa i deras laboratorium, men nu har de precis påbörjat göra tester av prototyperna för att se om de möter deras kravställning, säger Ellinor Ehrnberg, vd för Smoltek Hydrogen i ett pressmeddelande..

Hon fortsätter och säger att om det faller väl ut tror vi att den här kunden kommer vilja inleda ett större projekt.

Prototyperna är baserade på Smolteks kolnanoteknik, där målsättningen är att minska iridiumbelastningen i anodsidans elektrod i elektrolysörceller med 95 procent (vilket motsvarar 0,1 mg iridium/cm2), jämfört med dagens kommersiella material (som använder 2,0 mg iridium/cm2). Smoltek Hydrogen har i långtidstester redan bevisat att man med bolagets cellmaterial kan producera samma mängd vätgas vid endast 0,2 mg iridium/cm2, vilket gör att man är förhoppningsfull om att nå slutmålet.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2