Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© SMIC
Komponenter |

Kina ökar stödet för sin halvledarindusrti

Kina har precis inrättat ett tredje halvledarinvesteringsfond, med ett registrerat kapital på 344 miljarder yuan (cirka 47,5 miljarder dollar).

Det nya kapitalet är ytterligare ett steg president Xi Jinpings strävan att uppnå självförsörjning för Kina inom halvledare. Något som blivit alltmer brådskande efter att USA infört en serie exportkontrollåtgärder under de senaste åren, med hänvisning till att Peking skulle kunna använda avancerade chip för att stärka sina militära förmågor.

Denna tredje fas kommer att vara den största av de tre investeringsfonder som lanserats av China Integrated Circuit Industry Investment Fund, mer känd som "Big Fund".

Den fösta delen av investeringsfonden kom redan 2014 med ett registrerat kapital på 138,7 miljarder yuan, och den andra fasen följde 2019 på 204 miljarder yuan. 

The Big Fund har idag tillhandahållit finansiering till Kinas två största foundries, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), och Hua Hong Semiconductor, samt till Yangtze Memory Technologies, en tillverkare av flashminnen samt ett antal mindre företag.

Enligt Reuters kommer ett av de stora fokusområdena för den tredje fasen av fonden att ligga på utrustning för chiptillverkning.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1