Annons
Annons
Annons
Annons
© ABB
Teknik |

111 miljoner till avancerad automatisering och robotteknik

För att stärka Sveriges ställning inom smart industri och hållbar produktion, satsar KK-stiftelsen 48 miljoner kronor till Mälardalens universitet (MDU) för forskning inom avancerad automatisering och robotteknik. Ytterligare medel från industriella partners och universitetet gör att hela satsningen landar på 111 miljoner kronor över åtta år.

Projektet, som går under namnet MARC, leds av Thomas Nolte vid Akademin för innovation, design och teknik på Mälardalens Universitet, och syftar till att utveckla nästa generations robot- och automatiseringssystem för flexibel och resurseffektiv tillverkning.

Genom ett nära samarbete med industrin, så som ABB, Volvo och Ericsson, kommer forskningen att fokusera på adaptiva system som kan förbättra produktionslinjers effektivitet och öka hållbarheten i svensk industri.

Enligt Thomas Nolte är MARC ett projekt som kommer hjälpa Sverige att dels bibehålla sin konkurrenskraft, dels möjliggöra den gröna omställningen.

– Utvecklingen av portabla, smarta och effektiva automationslösningar är viktiga steg mot en cirkulär ekonomi. MARC kommer att bidra med nya innovativa produktionslösningar, som möjliggör automation på plats när det behövs. Detta gör att fler kan använda automation och robotar där det idag inte är lönsamt. Ökad flexibilitet och anpassningsbarhet innebär att robotsystem kan återanvändas i olika applikationer och för olika kunder, säger Thomas Nolte i ett pressmeddelande.

Men det finns en mängd tekniska utmaningar som MDUs projekt ska försöka lösa tillsammans med industrin. Enligt Thomas Nolte handlar det dels om att möjliggöra snabba omställningar inom produktion, för att kunna uppnå cirkulär produktion. Men det finns också ett behov av att förbättra människa-maskin-interaktioner och att skapa bättre förutsättningar för avancerad styrning av distribuerade robotsystem.

Målet är att kunna ta fram flexibel och robust robotteknologi för framtidens tillverkande industri.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1