Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Beyond Gravity
Elektronikproduktion |

Europeisk klimatsatellit styrs av dator från Sverige

Nu under maj kommer den nya europeiska klimatsatelliten EarthCARE att skickas ut i rymden Satelliten kommer att observera molnens påverkan på klimatet och styrs av en dator från Beyond Gravity Sweden i Göteborg. Bolaget har även levererat klimatsatellitens antenner.

Satelliten skjuts upp med en SpaceX.raket i maj 2024 från en uppskjutningsplats i Vandenberg i Kalifornien, USA. EarthCARE kommer att utföra flera olika typer av mätningar för att öka förståelsen av vilken roll som moln och aerosoler spelar i regleringen av jordens temperatur. Data från satelliten kommer att användas för att utveckla och förfina klimatmodeller och förbättra precisionen i väderprognoser. 

– Vi bidrar på flera olika sätt från Sverige till detta viktiga klimatuppdrag. Vår dator styr satelliten i sin omloppsbana och en antenn från oss sänder ner satellitens mätdata till jorden, säger Erika Hult, Site Manager på Beyond Gravity i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Huvudentreprenör för EarthCARE är Airbus Defence and Space, men Beyond Gravity har levererat omborddatorn till rymdfarkosten. Denna dator styr plattformen och samlar in driftdata från satelliten. 

– Vår omborddator hanterar rymdfarkostens position och omloppsbana, säkerställer dess funktion och hanterar kommunikationen med jorden. ESA:s förtroende för Beyond Gravitys omborddator till detta viktiga uppdrag bekräftar vår ledande position inom området, säger Erika Hult från Beyond Gravity.

EarthCARE-satelliten använder tre olika typer av antenner från Beyond Gravity i Göteborg. Två S-bandsantenner levererar telemetri-, spårnings- och kommandosignaler (TTC). En X-bandsantenn för nedlänk skickar satellitdata till marken. Slutligen ingår två L-bandsantenner i Beyond Gravitys navigationsmottagarsystem. Alla tre antenntyperna har konstruerats och tillverkats vid Beyond Gravitys anläggning i Göteborg.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2