Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Saab
Elektronikproduktion |

Stödpaket till Ukraina, Sverige beställer ytterligare ett Global Eye-plan

Under gårdagen presenterar regeringen det 16:e och hittills största militära stödpaketet till Ukraina sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes.

Sverige bistår Ukraina med, vad man beskriver som "en helt ny förmåga som stärker Ukrainas samlade luftförsvar". Paketet har ett värde av 13,3 miljarder kronor.

I regeringens rekordstora militära stödpaket kommer Sverige att överlåta radarspanings- och ledningsflygplan (ASC 890) till Ukraina för att stärka landets luftförsvarsförmåga. Sverige donerar hela det svenska beståndet av Pansarbandvagn 302 (Pbv 302) för att stötta uppbyggnaden av nya ukrainska armébrigader. 

Sedan Rysslands anfallskrig inleddes i februari 2022 har Sverige bidragit med 43,5 miljarder kronor i militärt stöd, skriver Regeringen i ett pressmeddelande.

I stödpaketet donerar som sagt Sverige flygplan av typen ASC 890 med radarspanings- och ledningsförmåga. Något som regeringen menar kommer att ge Ukraina "en helt ny förmåga till luftburen radarspaning- och stridsledning mot mål i luften och till sjöss."

Överlåtelsen medför en tillfällig nedgång i den svenska försvarsförmågan och detta kommer att hanteras via en anskaffning av ytterligare ett flygplan av typen S 106, Global Eye, samt tidigareläggning av redan lagd order om två nya Global Eye.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1