En AI-satsning för Sverige, Microsoft investerar miljarder
Microsoft gör nu den enskilt största satsningen i Sverige under företagets historia. Hela 33,7 miljarder kronor kommer att investeras under två år i moln- och AI-infrastruktur samt ett AI-kompetenslyft.
– AI är en tech-omvandling som bör ses som en multiplikator eller katalysator. AI kommer inte bara att ha en inverkan på hur vi driver företag utan kommer också hjälpa till att accelerera utvecklingen inom en rad andra teknikområden, säger statsminister Ulf Kristersson pressträff på måndagsmorgonen.
Microsoft säger att man kommer att utöka sin moln- och AI-infrastruktur och distribuera 20 000 av de mest avancerade GPU:erna till sina befintliga datacenterregioner i Sandviken, Gävle och Staffanstorp. Den nya investeringen, som är Microsofts andra på tre år, ligger i linje med den svenska regeringens satsning på ökad innovation, ökad konkurrenskraft och effektivitet i den offentliga sektorn samt nationell resiliens och hållbarhet.
Microsoft planer alltså att investera 33,7 miljarder kronor under två år på molninfrastruktur och artificiell intelligens. Investeringen inkluderar även en satsning på att lyfta AI-kompetensen hos 250 000 personer. Initiativet syftar till att accelerera Sveriges införande av AI, öka landets långsiktiga konkurrenskraft genom kompetensutveckling av nuvarande och framtida arbetskraft.
– Vår investering i Sverige är ett bevis på vårt förtroende för den här nationen, dess regering och dess potential som en ledande aktör i AI-eran. Det här tillkännagivandet handlar om mer än bara teknik. Det är ett åtagande att säkerställa bred tillgång till de verktyg och den kompetens som behövs för att Sveriges befolkning och ekonomi ska kunna blomstra i AI-eran, säger Brad Smith, Vice Chair och President på Microsoft.
Sverige sägs ha det tredje största behovet i världen när det gäller efterfrågan av AI-kompetens. Microsoft planerar här att lyfta AI-kompetensen genom att under tre år tillhandahålla kompetensutbildning. Kompetenshöjningen kommer att ske genom teknisk utbildning och yrkesutbildning. Kompetensprogrammet kommer att drivas i samarbete med bland annat Arbetsförmedlingen, Linköpings universitet och TechSverige.