Annons
Annons
© SiO Grafen
Mönsterkort |

Mönsterkort av grafen?

Grafen har under en tid lyfts till skyarna som ett material som kan revolutionera delar av elektronikindustrin, frågan är om mönsterkort kan förbättras med hjälp av grafen? Det enkla svaret är ja – och nej.

I ett grafenprojekt har SafeRadar Research Sweden, Chalmers Industriteknik, Högskolan i Halmstad och Raytelligence undersökt grafen som ett alternativ till traditionella material i mönsterkort. 

I och med sin höga bärarmobilitet och potential till kostnadsminskning verkade grafen till en början som ett lovande alternativ.

– Resultaten indikerar att grafen går att tillverka till millimetervågsskalor, även om det ännu inte är ett praktiskt alternativ på grund av konduktivitets- och repeterbarhetsproblem, förklarar Lars Pettersson vid SafeRadar Research Sweden, som lett projektet i ett pressmeddelande.

Resultaten från projektgruppens experiment var tydliga: Implementeringen av grafenet, trots dess teoretiska fördelar, innebar praktiska begränsningar. Nu hoppas gruppen att vidare forskning inom området blir en effekt av projektet.

– Att övervinna de utmaningar vi identifierat kan revolutionera millimetervågstekniken, minska kostnaderna och samtidigt förbättra prestandan inom sektorer som fordons- och telekommunikation. Det ligger även helt i linje med hållbarhets- och innovationsmål, säger Lars Pettersson.

En analys som projektgruppen gjort belyser även behovet av framsteg inom grafentekniken för att uppfylla sin potential som ett överlägset, kostnadseffektivt material för millimetervågsapplikationer.

Lars Pettersson menar att det är ett avgörande steg för framtida forskning och utveckling om den nuvarande tekniska klyftan ska kunna överbryggas.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-07-23 01:29 V22.5.13-2