Annons
Annons
© mikhail mishchenko dreamstime.com
Analys |

Extra: Topp 10-lista över största komponentdistributörerna

Vilka är världens tio största distributörer av elektronikkomponenter? Evertiq har hela listan.

Världen överträffar sig själv på alla områden, med länder, regioner och företag som konkurrerar mot varandra. Det är inte annorlunda bland globala distributörer av elektroniska komponenter. När allt kommer omkring, vem skulle inte vilja vinna titeln som världens största spelare? 

Den 12 juni, under Evertiq Expo Krakow 2024, presenterade Evertiq topplistan över de största distributörerna av elektroniska komponenter. Vilka är störst bland dem och vad gör de? Och vem segrade?

Vi tittade på de största elektronikdistributörerna och sammanställde topp 10 utefter omsättning. Uppgifterna vi använde är från 2021. Varför så "gamla"? Jo, anledningen är de olika rapporteringsreglerna. Medan vissa företag rapporterar enligt kalenderår, har andra en egen räkenskapskalender. Så 2021 var året från vilket all data är tillgänglig, så det finns ingen risk att vissa företagsdata är ofullständiga.

Så dominerar amerikanerna listan? Eller kanske kineserna? Finns det några européer bland jättarna?

Topp 10 distributörer av elektroniska komponenter:

Plats 10: Nexty Electronics (2021 omsättning: 5,05 miljarder USD)

Nexty Electronics grundades 1972. Det är en japansk elektronikdistributör som blev en del av Toyota Tsucho Group 2017. Företaget erbjuder ett brett utbud av elektroniska produkter och tjänster, inklusive halvledare, minnes- och kommunikationsenheter, kraftelektronik, industriell utrustning och programvara. Nexty Electronics är verksamt i Japan, Östasien, Sydostasien och Indien, Nordamerika och Europa - Tyskland, Tjeckien och Spanien.

Plats 9: DigiKey (2021 omsättning: 5,10 miljarder USD).

DigiKey grundades 1971 av Ronald Stordahl. Denna distributör av elektroniska komponenter och personaliseringsprodukter har sitt huvudkontor i Thief River Falls, Minnesota, USA.

DigiKey har mer än 2 700 000 produkter i lager, med en genomsnittlig leverans på nästan 25 000 beställningar per dag. Den amerikanska jätten sysselsätter mer än 4 000 personer på flera kontinenter - dess dotterbolag finns naturligtvis i USA, såväl som i Europa, Israel, Indien, Kina och Japan. DigiKeys europeiska huvudkontor ligger i München.

Plats 8: Supreme Electronics (2021 omsättning: 5,89 miljarder USD)

Supreme Electronics är en ung spelare på listan – grundades 2018. Den taiwanesiska distributören fokuserar på halvledare och kondensatorer.

Supreme Electronics har endast kontor i Taiwan (Taipei, Tainan), Kina (Peking, Shenzhen, Shanghai) och Hong Kong och Singapore.

Plats 7: CECport (2021 omsättning: 6,44 miljarder USD)

CECport är en kinesisk elektronikdistributör som grundades 1984. Företaget är endast verksamt i Fjärran Östern.

Plats 6: Future Electronics (2021 omsättning: 6,50 miljarder USD).

Kanadensiska företaget Future Electronics är en ledande global distributör av elektroniska komponenter baserad i Montreal. Det grundades 1968 och är idag ett av de största privatägda företagen i Quebec.

Future Electronics har mer än 170 etableringar i 47 länder, inklusive till exempel Warszawa, Polen. Distributören sysselsätter totalt cirka 5 200 personer och erbjuder sina kunder en bred portfölj av elektroniska komponenter, samt applikationsteknisk expertis och omfattande leveranskedjetjänster. Future Electronics förvärvades av sin konkurrent WT Microelectronics 2023.

Plats 5: Macnica (2021 omsättning: 6,72 miljarder USD)

Macnica grundades den 30 oktober 1971 och har sitt huvudkontor i Yokohama, Japan. Det är ett privatägt företag, specialiserat på försäljning av halvledare och elektroniska komponenter, samt nätverksutrustning och programvara. Det sysselsätter 4 187 personer och har ett flertal dotterbolag och partnerföretag runt om i världen. I Europa finns Macnicis divisioner i Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Plats 4: WT Microelectronics (2021 omsättning: 19,19 miljarder USD)

WT Microelectronics grundades 1993 och är ett ledande företag i Taiwan som fokuserar på forskning, utveckling och erbjuder ett brett utbud av produkter, inklusive integrerade kretsar, applikationsspecifika integrerade kretsar, analoga integrerade kretsar, diskreta komponenter, chipset, logikchips, blandade kretsar. -signalintegrerade kretsar, minneschips, programmerbara integrerade kretsar och mikroprocessorer.

WT Microelectronics förvärvade Future Electronics, sexa på listan, 2023; affären på 3,8 miljarder dollar stängdes 2024. Distributören är verksam i Fjärran Östern - Taiwan, Kina, Korea, samt Singapore, Malaysia, Vietnam och Indien.

Plats 3: WPG (2021 omsättning: 23,09 miljarder USD)

WPG Holdings är en global halvledardistributör baserad i Taipei, Taiwan, grundat 2005. Företaget är specialiserat på att betjäna halvledarkomponenter, inklusive analoga och blandade signalkomponenter, diskreta och logiska integrerade kretsar, minneskomponenter, passiva komponenter, elektromagnetiska och kontakter, optiska komponenter och sensorkomponenter.

Förutom Taiwan har wpg verksamhet i Kina, Singapore, Malaysia, Thailand, Filippinerna, Vietnam, Indien, Korea, Japan, USA och Storbritannien.

Plats 2: Avnet (2021 omsättning: 26,33 miljarder USD)

Avnet, Inc. grundades 1921 och är ett ledande distributionsföretag för elektronisk komponentteknologi. Företaget har sitt huvudkontor i Phoenix, Arizona, med dotterbolag i hela USA och i Kanada och Latinamerika, samt i Asien-Stillahavsområdet, Europa, Afrika, Mellanöstern och Japan. Företaget sysselsätter totalt cirka 15 800 personer.

Plats 1: Arrow Electronics (2021 omsättning: 28,70 miljarder USD)

Ett företag med stora traditioner dominerar listan - Arrow Electronics, grundat 1935, är specialiserat på distribution av elektroniska komponenter och erbjuder lösningar för företagsdatorer över hela världen. Företaget är verksamt i två segment: Global Components och Global Enterprise Computing Solutions.

Arrow Electronics har sitt huvudkontor i Centennial, Colorado. Distributören sysselsätter cirka 22 300 personer över hela världen.


Kommer då listan över de 10 största elektronikdistributörerna att förändras när nästa uppsättning data analyseras? Evertiq kommer att hålla ett öga på det, med tanke på att det bara kan finnas en kung.

Detta är inte den sista topplistan i juni på Evertiq. Nästa kommer att presenteras den 20 juni vid Evertiq Expo Berlin. Registrering för eventet är öppen. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-07-23 01:29 V22.5.13-2