Annons
Annons
© SIO Grafen
Teknik |

Lim med 2D-material ger lägre kostnad för termoelektronik

Ett nytt elektriskt ledande lim sägs kunna minska produktionskostnader med upp till 50 procent – tack vare 2D-material.

I ett lyckat SIO Grafen-projekt med aktörer från tre olika länder har ett nytt elektriskt ledande lim tagits fram. Linköpings universitet och RISE har tillsammans med det danska bolaget ParsNord och franska forskningslaboratoriet IMRA Europe utvecklat ett elektriskt ledande lim, så kallat ECA (electrically conductive adhesives), med hjälp av 2D-material.

– 2D-ECA har överlägsna egenskaper jämfört med de befintliga eca:erna. Den nya kompositionen innehåller till exempel inga farliga komponenter som är vanliga i kommersiella lödningar, säger projektledare Reverant Crispin, professor vid Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

Det ECA som nu tagits fram har visat på en hög ledningsförmåga, mjukhet och god vidhäftning. ECA:er är limmer som är vanliga inom exempelvis termoelektronik och flexibel elektronik.

Här hemma i Sverige kommer RISE att använda tekniken i sin pilotlinje för tryckning av elektronik, för att tillsammans med ParsNord tillverka flexibla termoelektriska moduler som används för att skapa värme eller kyla i en viss miljö eller komponent.

– Med vår nya 2D-ECA förutspår ParsNord att produktionshastigheten för termoelektriska moduler kommer att öka, samtidigt som den totala kostnaden för systemet minskar med upp till 50 procent, säger Reverant Crispin.

Samtidigt så menar Crispin att det 2D-baserade limmet förbättrar den mekaniska flexibiliteten avsevärt jämfört med konventionella lödningar. Något som i sin tur möjliggör inträdet av termoelektriska moduler i självdrivna trådlösa sensorer och industriell IOT.

– Tillämpningen av 2D-ECA kan också utökas till nya områden som hybridtryckt elektronik, bärbar elektronik och töjbar elektronik.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-07-23 01:29 V22.5.13-2