Annons
Annons
© Northvolt
Elektronikproduktion |

Northvolt skrotar planerna på fabrik i Borlänge

Northvolt har dragit sig ur planerna på en ny batterifabrik i Borlänge. Därmed går över 1000 planerade jobb om intet.

Tanken var att batteritillverkaren Northvolt skulle ha påbörjat produktion i fabriken i slutet av 2024 men förra året sköts starten upp till 2026-27. Fabriken skulle generera minst 1000 jobb till lokalsamhället. 

Men nu har alltså företaget meddelat att det inte blir någon fabrik i Borlänge alls. Beskedet har mötts av besvikelse i kommunen. 

Erik Nises, S, kommunalråd i Borlänge säger till SVT Nyheter:

“Det är inget som försvinner, utan nåt som kunde ha blivit bra som inte blir av. De arbetstillfällen man utlovade är efterlängtade överallt”, säger Erik Nises.

Nu hoppas Nises att Northvolt ska ta ett samhällsansvar och inte bara sälja snabbt till högstbjudande. 

“Vi har under hela våren försökt få till en bred diskussion. Men i stället har vi fått signaler om att man är inne i en försäljningsprocess där man inte fullt ut sätter sysselsättningen i första position”.

Northvolt ger en skriftlig motivering till flera medier där de skriver att företaget just nu utför “en storskalig expansion i Sverige, Tyskland och Kanada baserat på efterfrågan från våra kunder och investerare. Samtidigt genomförs en strategisk översyn angående Kvarnsveden, och vi har en diskussion med flertalet aktörer inklusive kommunen om sitens framtid. Den diskussionen pågår dock fortfarande, så vi kommer återkomma med fler kommentarer när ett beslut har fattats.”.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-07-23 01:29 V22.5.13-2