Annons
Annons
© Northvolt
Elektronikproduktion |

Northvolt tappar jätteorder från BMW

Den tyska fordonsjätten BMW har dragit tillbaka en beställning på svenskproducerade battericeller värd 2 miljarder euro från Northvolt.

Det var under sommaren 2020 som BMW och Northvolt kritade på ett kontrakt för battericeller producerade vid fabriken i Skellefteå. Kontraktet mellan Northvolt och partnern – tillika finansiären – BMW Group skulle kicka i gång under 2024 och värderades till två miljarder euro, motsvarande drygt 21 miljarder kronor. Nu har det dragits tillbaka.

Anledningen bakom annulleringen ska bara att den svenska batteritillverkaren ligger efter i upprampningen av produktionen, något som bekräftades av en presstalesperson på BMW till SVT Nyheter Västerbotten.

Enligt Handelsblatt har nu ett koreanskt företag klivit in för att leverera batterierna till  elfordonsgenerationen som BMW nu producerar – istället for Northvolt.

Northvolt menar dock denna avbokning inte innebär att bolagens samarbete är avslutat, BMW är trots allt en delägare i batteritillverkaren.

I ett mejl till SVT skiver det svenska bolaget att "Northvolt och BMW har tillsammans beslutat att fokusera Northvolts aktiviteter på ambitionen att utveckla nästa generations battericeller för BMW," och att den tyska fordonstillverkaren fortsatt har ett starkt intresse i etablera "en högpresterande, cirkulär och hållbar battericellsproducent i Europa."


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-07-23 01:29 V22.5.13-2