Annons
Annons
© Aira
Elektronikproduktion |

Svenskt värmepumpbolag miljardinvesterar i Polen

Svenska Aira investerar 300 miljoner euro, cirka 3,4 miljarder kronor, i Polen. Målet är att producera upp till 500 000 värmepumpar per år.

Det har endast gått ett år sedan Aira officiellt lanserades och målsättningen är hög. Nu har man också passerat en viktig milstolpe på vägen och produktionen av bolagets smarta värmepumpar kan börja.

Aira förvärvade produktionsanläggningen från Volvo under fjolåret och räknar med att skapa upp till 2 000 nya jobb under det kommande decenniet.

Arias vd, Martin Lewerth, menar att anläggningen är inte bara en fabrik, utan ska verka som en ledstjärna för innovation, hållbarhet och en koldioxidfri framtid för Europa.

– I dag värmer fortfarande 130 miljoner pannor bostäder över hela Europa, vilket innebär en betydande marknadsmöjlighet, men viktigare än så är att värmepumpar minskar kundernas värmeräkningar och koldioxidutsläpp avsevärt. Vår polska produktionsanläggning är avgörande för denna tansformation, och det är fantastiskt att komma igång nu, säger Martin Lewerth i ett pressmeddelande.

Fabriken kommer att ha kapacitet att producera upp till 500 000 värmepumpar per år. Med Europas gröna fokus och utfasningen av fossila bränslen räknar man med att efterfrågan på värmepumpar kommer att skjuta i höjden. Airas ambition är att förse 5 miljoner europeiska hem med rena energitekniska lösningar under det kommande decenniet, och fabriken i Wroclaw kommer spela en avgörande roll för att uppnå detta mål.

Aira har säkrat ett anslag på 15 miljoner euro från den polska regeringen för att stödja etableringen av anläggningen i Wroclaw.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-07-23 01:29 V22.5.13-1