Annons
Annons
© Nokia
Elektronikproduktion |

Nokia säljer undervattensverksamhet till franska staten

Nokia har kommit överens med franska staten om att sälja Alcatel Submarine Networks, ASN, ett ledande undervattensnätverksföretag, till Frankrike.

Den franska staten representeras i affären av Agence des participations de l'Etat (APE), uppger Nokia i ett pressmeddelande. Nokia kommer initialt att behålla en ägarandel på 20 procent med styrelserepresentation för att säkerställa en smidig övergång, sedan ska den franska staten förvärva Nokias återstående intresse. 

Nokia uppger i pressmeddelandet att ASN inte är en kärnverksamhet för Nokia, utan att de nu kan fokusera sin portfölj inom Network Infrastructure på tillväxtmöjligheter inom sina kärnmarknader. Försäljningen förväntas slutföras i slutet av 2024 eller början av 2025, under förutsättning att relevanta arbetstagarrepresentanter informeras och konsulteras. 

Affären väntas vara värd 350 miljoner euro.

Pekka Lundmark, Nokias koncernchef, säger i en kommentar:

“Detta är ett bra steg framåt i vår strategi att aktivt hantera vår portfölj. ASN har varit en fristående del av vår affärsgrupp Network Infrastructure och genom avyttringen kommer Network Infrastructure att dra nytta av en strömlinjeformad portfölj med fokus på tillväxt och att stärka sitt teknologiledarskap. ASN har genomgått en betydande transformation de senaste åren och har en stark marknadsposition. Jag är glad att vi har funnit en naturlig ägare för verksamheten. Den franska staten kommer att säkerställa fortsatt investering i ASN och skydd av kritisk industrikunskap.”


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-07-23 01:29 V22.5.13-1