Annons
Annons
© ASML
Analys |

ASML: Bilindustrin beroende av äldre chip från Kina

I synnerhet bilindustrin har gjort sig beroende av äldre generationers chip. Det är ett område där Kina investerar stort, men Europa inte satsar på, enligt Christophe Fouquet, vd för ASML.

Nederländska ASML är en av världens största leverantörer av utrustning till halvledarfabriker och tillverkar bland annat utrustning för extrem ultraviolett litografi, EUV, som används i produktionen av de mest avancerade integrerade kretsarna.  

Christophe Fouquet, som i april tog över som vd för ASML påpekar i en intervju med tyska Handelsblatt att den globala efterfrågan på äldre generationens chip ökar – och att Kina investerar mycket i det här området. Det här är chips som tillverkas med enklare och mer välbekanta teknologier. 

I synnerhet är det bilindustrin som är beroende av dessa chip. Samtidigt investerar inte västerländska företag tillräckligt i denna teknologi, menar han.

På grund av restriktioner från USA på mer avancerad teknologi, expanderar kinesiska företag sin kapacitet att producera dessa äldre chip. Detta har lett till västerländska farhågor om en potentiell långsiktig överproduktion. Enligt siffror från branschorganisationen SEMI kommer kinesiska chipföretag att öka sin kapacitet med 14 procent till 2025, vilket är mer än dubbelt så snabbt som resten av världen.

Fouquet uttrycker oro över att västerländska företag inte satsar tillräckligt på att tillverka dessa chip, trots den ökande globala efterfrågan. 

"Europa kan inte ens täcka hälften av sina egna behov," säger Fouquet i intervjun. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-07-23 01:29 V22.5.13-1