Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Gapwaves
Analys |

Tyskland fasar ut kinesiska komponenter från 5G-nätet

Tyskland kommer att fasa ut komponenter från de kinesiska tillverkarna Huawei och ZTE från kärndelarna av sina 5G-nät med start 2026.

Åtgärden syftar till att skydda Tysklands kritiska infrastruktur från Kina, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Tyskland har även ingått en överenskommelse med telekomleverantörerna Deutsche Telekom, Vodafone och Telefonica om detta. 

Komponenter från de kinesiska tillverkarna ska ha ersatts mot andra leverantörer år 2029.

”Vi har nu nått en tydlig och strikt överenskommelse med telekomföretagen”, sade inrikesminister Nancy Faeser under en pressträff i Berlin och beskrev avtalet som ett avgörande skydd för digital säkerhet i Europas största ekonomi.

Kinas ambassad i Tyskland svarade i ett uttalande att: ”Påstådda risker för nätverkssäkerhet fungerar bara som en förevändning. Faktum är att inget land ännu har tillhandahållit övertygande bevis för att Huawei-utrustning utgör en säkerhetsrisk”.

Även Huawei har tidigare förnekat att det skulle förekomma säkerhetsrisker utan i stället hävdat att åtgärden innebär en ”politisering av cybersäkerheten”, skriver Reuters. 


Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-10-16 08:23 V23.1.26-1