Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© STMicroelectronics
Komponenter |

Kiselkarbid och elbilstrender

Elbilarna på våra gator blir allt fler. Nya spelare dyker upp med nya elbilar och traditionella biltillverkare lovar att bli helt elektriska. Samtidigt som elbilarna fortsätter att få ökad marknadsandel, ökar även kiselkarbids (SiC) närvaro.

Kraftenheter baserade på kiselkarbid överträffar traditionella kiselenheter genom högre spänning, snabbare omkoppling, lägre förluster och bättre termisk hantering, vilket möjliggör mer effektiva, kompakta och lättare kraftsystem.

Riccardo Nicoloso
© STMicroelectronics

I den gröna omställningen är efterfrågan på effektiva och högpresterande krafthalvledare större än någonsin, och kiselkarbid kommer utan tvekan att spela en viktig roll i morgondagens halvledarindustri – och framför allt när det kommer till marknaden för kraftenheter. 

Under Evertiq Expo Göteborg den 19 september 2024 kommer Riccardo Nicoloso, General Manager för New Materials and Power Solutions Division på STMicroelectronics, att kliva upp på scenen och berätta om utvecklingen av SiC inom elektrifieringen, med fokus på dess inverkan på utvecklingen elbilsmarknaden, drivlinans effektivitet samt nya fordonstillämpningar.

STMicroelectronics introducerade sina första SiC-dioder 2004 efter flera års forskning och utveckling inom kiselkarbidteknik. Detta följdes av introduktionen av SiC MOSFETs 2009, som började massproduceras 2014. Idag står ST för ett av branschens bredaste utbud av medel- och högspännings SiC-kraftprodukter. Samtidigt är man också i full färd med att utöka sin produktion och bygger en robust leveranskedja för kiselkarbid – allt för att möta den växande efterfrågan.

ST avslöjade nyligen planer på att bygga en ny 200 mm SiC-anläggning för volymproduktion av för kraftenheter, moduler, samt test och packetering, i Catania, Italien. Tillsammans med tillverkningsanläggningen för kiselkarbidsubstrat som byggs vid samma plats, kommer dessa anläggningar att utgöra företagets nya "Silicon Carbide Campus".  Man siktar på att starta produktionen vid den nya kiselkarbidsfabriken under 2026 och nå full kapacitet vid 2033. Kapaciteten väntas nå upp till 15 000 SiC-skivor per vecka vid full utbyggnad.

Det franska analyshuset Yole Group ser en stark efterfrågan på kraftenheter baserade på kiselkarbid. Efterfrågan är självklart främst främst driven av elbilsapplikationer, men den kommer också från en växande användning av tekniken från industriella och industriella energisektorer.

Enligt Yole Groups marknadsrapport förväntas marknaden för kraftkomponenter baserade på kiselkarbid uppgå till 10 miljarder dollar år 2029, med fordons- och mobilitetssektorerna samt transportsektorn som står för nära 8 miljarder dollar.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-09-30 07:16 V23.1.18-1