LO-basen rasar mot Northvolt: “Det här måste få ett stopp”
”Vem vill jobba i rum förpestade av ammoniak eller annan gas? Jag förstår att arbetarna där är rädda,” säger LO:s ordförande Johan Lindholm till Sveriges Radio.
I en granskning av Ekot som publicerades förra veckan framgår hur Northvolt uppmanade personalen i Skellefteå att arbeta vidare efter att höga halter av ammoniak uppmätts i lokalerna.
Johan Lindholm, den fackliga paraplyorganisationen LO:s ordförande, reagerar kraftigt efter Ekots granskning av Northvolt. Under fredagen uppgav han till Sveriges Radio att han ska åka till Skellefteå för att prata med fack och företagsledning.
”Det är förfärligt helt enkelt. Arbetsplatser ska inte fungera så här, så det gör mig väldigt upprörd,” säger LO:s ordförande Johan Lindholm.
När det i våras uppmättes förhöjda värden av gasen ammoniak på Northvolts fabrik i Skellefteå skickade företaget ut ett Teams-meddelande till personalen. Uppmaningen till de anställda var: ”Fortsätt jobba”.
Senare skickade Northvolt ut en lista med nya egna gränsvärden till medarbetarna i samband med vårens gasläcka. Personalen förväntades nu jobba i 500 ppm, vilket innebär en tiodubbling av Arbetsmiljöverkets gränsvärde för ammoniak.
Efter Ekots rapportering har Johan Lindholm rensat sin kalender för att kunna åka till Northvolt.
”Jag åker till Northvolt på tisdag efter att ha lyssnat in det som gick ut i Ekot i morse naturligtvis. Jag lägger annat åt sidan nu. Jag kommer träffa skyddsombud och förtroendevalda och jag kommer få deras bild av frågan.”
Northvolt har avböjt alla intervjuer, men kommunikationschefen Matti Katjala påstår i en skriftlig kommentar att de inte satt några egna gränsvärden.
”Säkerheten kommer alltid först på Northvolt. Om vi inte kan arbeta säkert så arbetar vi inte alls. Vi uppmätte som högst en nivå på 155 ppm, men den skyddsutrustning som vi bär i den här miljön klarar nivåer på 500 ppm. Därför kunde våra medarbetare fortsätta att arbeta tryggt och säkert.”
Katjalas uttalande visar dock att Northvolt brutit mot reglerna. Maxgränsen för ammoniak-exponering har av Arbetsmiljöverket lagt på 50 ppm, och företag har inte tillåtelse att sätta egna gränsvärden.
”Det är Arbetsmiljöverket som sätter gränsvärden. Och de är satta för att skydda arbetstagare. Det är en bindande regel,” säger Ann-Louise Jonsson, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.
När Johan Lindholm är i Skellefteå ska han även diskutera frågan om arbetsmiljön med Northvolts företagsledning.
”Jag förstår att arbetarna där är rädda, de är rädda för hur deras arbetsplats är naturligtvis och inte att det rapporteras om det i medierna som företaget försöker få det till. Det här måste få ett stopp helt enkelt.”