Annons
Annons
© Pixabay
Teknik |

Satellit ska förbättra klimatmodeller

Vädersatelliten som sköts upp under fredagen är utrustad med en avancerad mikrovågsradiometer som kan mäta isbildning djupt inne i moln, meddelar Europeiska rymdorganisationen i ett pressmeddelande.

Under fredagen genomfördes uppskjutningen av Arctic weather satellite (AWS), i Vandenberg, Kalifornien. 
Den nykonstruerade satelliten ska samla in information om fukt- och temperaturnivåer i jordens atmosfär för att ge oss en större inblick i förhållandena vid polerna. Dessutom ska satelliten dokumentera väder och klimat, samt undersöka mängden is inuti olika typer av molnformationer. Patrick Eriksson, professor i global miljömätteknik på Chalmers, säger i en artikel från högskolan att satelliten är ett steg framåt för klimatforskningen.

”AWS är utrustad med en ny typ av instrument, en avancerad mikrovågsradiometer, som kan mäta isbildning djupt inne i moln. Detta är en ny typ av observationsdata jämfört med existerande vädersatelliter.” 

Han har även agerat rådgivare i utvecklingen av AWS, och han säger att molnen, och vad som händer inuti dem, är en viktig parameter när man ska ställa prognoser på klimatförändringarna.

”Att förutsäga hur molnen kommer bete sig och se ut vid olika stora utsläpp av växthusgaser är särskilt svårt. Molnen påverkar nämligen jordens strålningsbalans på olika sätt som både är uppvärmande och avkylande," säger han i en intervju med Rymdstyrelsen.

Simulerar klimatförändring
Vädersatelliten AWS ska möjliggöra noggrannare klimatmodeller med lägre felmarginaler. Dessa klimatmodeller kan simulera hur den globala uppvärmningen kommer att förändras under de kommande decennierna. Tillsammans med flera andra planerade vädersatelliter ska AWS ge forskare ökad kunskap om vilka värden molnen kan representera i klimatmodellerna. På avdelningen för Geovetenskap och Fjärranalys ska Patrick och hans kollegor leda arbetet i Sverige, och med hjälp av den insamlade informationen hoppas man kunna göra framsteg inom klimatforskningen.


Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-12-19 15:25 V23.4.1-2