Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© BelGaN
Komponenter |

Svensk-finska investerare kan köpa belgiskt foundry

I slutet av juli försattes den belgiska halvledartillverkaren BelGaN inte längre konkurs. En allt för kostsam övergångsprocess från produktion av traditionella kiselchips till galliumnitridchips ledde till att kassan sinade. Men nu kan det finnas en räddning för foundryt

Uppdaterad; 2024-08-26 16:30

Ett svensk-finskt konsortium har lagt ett bud på BelGaN. Budet, som i dagsläget inte är offentligt, in från 7 Semiconductors med säte i Finland. Men det finns fler intressenter än det svensk-finskt konsortiumet – även de tidigare ägarna ska vara intresserade av att köpa konkursboet och dessutom ska den belgiska entreprenören Guido Dumarey vara intresserad ge sig in i striden.

”Vi har hållit på i närmare tre år för att Sverige ska återta ledarskapet på halvledarområdet. Ursprungsplanen var att bygga en halvledarfabrik här, men sedan började vi diskutera med Belgan,” säger Gerard de Bourbon från riskkapitalbolaget Spirit Ventures till Elektronik Tidningen.

Foundryt är utrustat för tillverkning av HEMT-transistorer i en GaN-on-Si-process, och transistorerna är av modellerna depletion-mode (d-GaN) normally-on och enhancement-mode (e-GaN) normally-off. 

Gerard de Bourbon säger till Elektronik Tidningen att han, tillsammans med sin kollega Magnus Ryde, för några år sedan fick erbjudanden om att investera miljardbelopp i halvledarverksamhet för ryska och kinesiska intressen. Det händer dock att kinesiska investeringar stoppas av säkerhetspolitiska skäl.

”Det gjorde att vi vaknade upp och insåg att det är strategiskt viktigt för Europa.”

Strypt pengatillförsel

Efter att ha tagit in rådgivare från några av de stora halvedarbolagen började de även vända sig till privata investerare, industriföretag och fonder för att samla in kapital. Det var där de fick upp ögonen för företaget Belgan, och man började föra diskussioner med företrädare för bolaget. Belgan hade försatts i konkurs i slutet av juli efter att dess kinesiska ägare strypt pengatillförseln.

”Vi skrev först en avsiktsförklaring, och idag har vi lagt ett bud på Belgan,” säger Gerard de Bourbon till Elektronik Tidningen.

Av fabrikens 440 anställda skulle runt 360 säkras om affären går i lås, och de resterande 80 kan återanställas under verksamhetens gång.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2025 Evertiq AB 2025-01-20 14:54 V23.4.16-2