Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Evertiq / Rochester Electronics
Komponenter |

Komponentinkurans: ”var medveten om att det kommer att ske”

”Det är oundvikligt, det är bara att inse. Det första är att man behöver ha en medvetenhet om att det kommer att ske, varesig du vill det eller inte.” Det säger Ronny Nietzsche från Rochester Electronics när han får frågan om vad som är det viktigaste att ha i huvudet när det kommer till komponentinkurans, eller obsolescence som det kanske är mest känt som inom branschen.

Under Evertiq Expo i Malmö delade Ronny Nietzsche från Rochester Electronics med sig av sina insikter om utmaningarna med komponentinkurans inom elektronikindustrin. Första steget kan låta väldigt enkelt, att erkänna att inkurans kommer att inträffa. Men tyvärr verkar det inte vara så lätt. Han betonade också att det inte handlar om att förhindra inkurans, utan snarare om att parera och kontrollera riskerna så mycket som möjligt.

– Det är oundvikligt. Åtminstone om du har en produkt som lever mer än ett eller två år så kommer du oundvikligen uppleva ett sådant fall. Och om du vet att det kommer att ske, hur kan du då på bästa sätt försöka parera och kontrollera riskerna? Och redan med den ingången, så tror jag att du kommer ganska långt, säger Ronny Nietzsche till Evertiq.

Men vad är det vi pratar om egentligen? Inkurans i lager uppstår när en artikel, till exempel en komponent, börjar närma sig slutet av sin produktlivscykel. För en elektronisk komponent infaller detta när den inte längre är tillgänglig från originaltillverkaren enligt originalspecifikation. Detta kan i värsta fall kräva en kostsam omdesign samt ny testning och kvalificering för att få ut produkten på marknaden igen. Och som Nietzsche nämner så handlar det inte om att försöka förhindra inkurans, utan istället fokusera på att parera och kontrollera riskerna.

"Redan från konstruktionsstadiet måste R&D-teamet bygga in tankesättet kring inkurans i sina konstruktioner," förklarar Nietzsche. Han föreslår att företag borde inkludera en strategi för inkurans på samma sätt som de gör för tillverkningskostnader och återanvändning. "Vi har design for manufacturing, design for cost och design for reuse," säger han. "Men varför finns det inte en tanke kring design for obsolescence?"

Det handlar alltså om att så tidigt som möjligt, redan när du börjar din konstruktion, ta höjd för det på olika sätt.

Ronny Nietzsche varnar för att låsa in sig i designval som kan leda till problem längre fram. "Varför välja ett design set som låser in dig i hörn efter hörn? Du kanske kan tolerera ett högt riskmoment i en viss del, men varför exponera dig för risker på alla delar?" Istället uppmanar han till att skapa hållbara lösningar snarare än de snabbaste eller billigaste.

En stor utmaning, enligt Nietzsche, är att företag ofta saknar robusta processer för att hantera inkurans. Även om medvetenheten finns, innebär det inte nödvändigtvis att man har tillräckligt effektiva processer för att hantera det. "Det är inte någon enskilds fel, utan ett systemfel," förklarar han. Kommunikationen om dessa problem måste få flöda fritt inom bolagen.

Han lyfter också vikten av att prioritera risker.

– Man måste vara ärlig mot sin egen konstruktion och dess svagheter. Allting kan inte vara perfekt, och det vet de flesta utvecklingsingenjörer.

Han betonar att företag måste vara proaktiva snarare än reaktiva, och att det kräver en kombination av förberedelse och praktiska åtgärder för att hantera inkurans på bästa sätt.

Avslutningsvis lyfter Nietzsche fram vikten av att lära sig från tidigare kriser och integrera dessa lärdomar i framtida strategier.

– Varje kris lär oss något nytt, men historien visar också att samma problem tenderar att återkomma. Det är viktigt att vi inte bara lär oss av kriser, utan också ser till att dessa lärdomar överförs till framtida generationer inom företaget.

Med sin erfarenhet och insikt uppmanar Nietzsche elektronikindustrin att tänka långsiktigt och integrera inkuranshantering i alla steg av produktutvecklingen, för att säkerställa hållbara och framgångsrika produkter även i en föränderlig marknad.

Ronny Nietzsche kommer återigen att ställa sig på scenen under Evertiq Expo i Göteborg den 19 september för att dela med sig av sin kunskap inom ämnet och hur man minimerar effekten av komponentinkurans.


Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-09-10 18:03 V23.1.6-2
Annons
Annons