Europa behöver mönsterkort; enbart halvledare räcker inte
Under Evertiq Expo i Berlin tidigare i juni tog Alun Morgan, ordförande för EIPC, plats på scenen för att ge en översikt över läget i elektronikindustrin och vart vi är på väg. Han betonade även vikten av att behålla och stärka vår inhemska produktion av mönsterkort. Efter hans presentation fick Evertiq chansen att prata mer ingående med honom.
Enligt Alun Morgan ser framtiden ljusare ut, men det finns fortfarande anledning till försiktighet.
– Vi började året utan några större förväntningar på förändringar. Vi trodde definitivt inte att något skulle hända förrän framåt sommaren. Men nu ser vi en ökning i den ekonomiska aktiviteten och BNP, särskilt i Europa, och det är ett positivt tecken.
EIPC följer köpkraftindex noggrant, vilket är tillitsnivån hos människor som köper elektronik, och för första gången på över ett år visar det nu positiva siffror. Som Alun säger, finns det alltså skäl att vara försiktigt optimistisk.
"Räntorna börjar nu återgå till normala nivåer. Visst, vi har fortfarande geopolitiska spänningar och kriget i Ukraina pågår, men trots detta ser vi att ekonomierna i Europa pekar uppåt. Förväntningen är att året fortsätter i denna riktning och att vi får en viss stabilisering. De flesta prognoser jag sett pekar på att 2025 kan bli ett riktigt bra år för elektronik. Det är på tiden att vi får ett sådant år, och alla indikatorer pekar åt det hållet."
Det räcker inte med enbart halvledare
Det görs för närvarande stora satsningar för att revitalisera halvledarindustrin i Europa genom EU
Chips Act. Men som EIPC påpekar, behöver regionen investera i mer än bara chips.
"Vi måste också satsa på vår mönsterkortstillverkning och våra material, och detta är ett mycket viktigt budskap vi vill förmedla. Efterfrågan kommer att finnas där, och där det finns efterfrågan har vi en chans att göra något."
I april utfärdade EIPC ett öppet brev till regeringsledare, där de uppmanade till stöd för den europeiska mönsterkortsindustrin – inklusive men inte begränsat till direkt ekonomiskt stöd, tillgång till internationellt konkurrenskraftiga energipriser och skatteförmåner. Om inget görs riskerar den europeiska mönsterkortsindustrin att halka ännu längre efter. Och som Alun påpekar måste halvledare förpackas, monteras och sammankopplas på mönsterkort.
För att ge ett perspektiv på situationens allvar: för ungefär 20 år sedan fanns det cirka 555 mönsterkortstillverkare i Europa. År 2024 har det antalet krympt till ungefär 170. Alun nämner också att om inget görs för att vända trenden, kan alla europeiska mönsterkortstillverkare vara borta år 2035.
"Vi hade en produktion värd cirka 5 miljarder euro år 2000, och nu är den värd omkring 2 miljarder dollar. Vi måste se till att vi behåller dessa 2 miljarderna och börjar växa igen. Om vi sjunker under 2 miljarder når vi en punkt där vi inte längre är livskraftiga."
Lyssna på hela intervjun nedan.