Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Borlnge kommun
Elektronikproduktion |

Borlänge köper Northvolts mark för 500 miljoner

Borlänge kommun har skrivit avtal med Northvolt om att köpa 40 hektar industriområde i Kvarnsveden för 500 miljoner kronor.

Borlänge kommun har – efter vad kommunen beskriver som ”intensiva förhandlingar” – nått en överenskommelse med Northvolt om att förvärva industrisajten i Kvarnsveden. Affären omfattar totalt cirka 60 hektar mark, varav cirka 20 hektar säljs vidare till EcoDataCenter för 400 miljoner kronor. Enligt Borlänge kommun innebär samarbetet med EcoDataCenter en minskad finansiell risk.

”Det här är en bra affär för Borlänge kommun. Den innebär att vi får full rådighet över en stor del av industrimarken, vilket ger utrymme för framtida etableringar. Samtidigt skyddar vi de investeringar som Borlänge Energi gjort på området, och genom EcoDataCenters etablering av sin elintensiva verksamhet skapar vi också möjligheter för fortsatta investeringar i regionnätet. Det är positivt för utvecklingen i hela Dalarna,” säger Erik Nises (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge kommun.

EcoDataCenter ska använda sin andel till att bygga datacenter, och företaget har även åtagit sig att under kommande år delfinansiera infrastrukturinvesteringar på och runt sajten med 75 miljoner kronor.

”Vi är väldigt glada över möjligheten att fortsätta växa i Dalarna. Sedan starten i Falun har vi försökt bygga ett företag som använder Dalarnas styrkor för att bli världsledande i vår bransch. Det känns helt rätt att fortsätta vår resa i Borlänge,” säger Peter Michelson, VD på EcoDataCenter.

Avtalet behöver ännu godkännas av kommunfullmäktige, och frågan ska tas upp för beslut på nästa sammanträde som äger rum tisdagen den 10 september.


Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-09-17 11:32 V23.1.9-1
Annons
Annons