Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Martinsson Elektronik
Embedded |

Nya EU-direkt ställer ökade krav på tillverkare och återförsäljare

NIS2-direktivet är den EU-omfattande lagstiftningen om cybersäkerhet. Det innehåller rättsliga åtgärder för att öka den övergripande cybersäkerhetsnivån i EU. Tillsammans med EU:s nya Cyberresiliensakt (CRA) ställer dessa nya direktiv nya krav på HMI- och embeddedsystem.

EU:s cybersäkerhetsregler från 2016 uppdaterades med NIS2-direktivet som trädde i kraft 2023. Det nya direktivet anpassar reglerna till ökad digitalisering och nya hot. Fler sektorer omfattas nu, direktivet syftar till att stärka både offentliga och privata aktörers förmåga att hantera incidenter och öka sin motståndskraft.

CRA syftar till att skydda konsumenter och företag som köper eller använder produkter eller programvara med en digital komponent. Man menar att genom denna lag skulle otillräckliga säkerhetsfunktioner bli ett minne blott – detta genom införandet av obligatoriska cybersäkerhetskrav för tillverkare och återförsäljare av sådana produkter.

Detta kommer även att belysas från scenen under Evertiq Expo Göteborg den 19 september.

Med CRA vill EU lösa två stora problem: dels att många produkter har otillräcklig cybersäkerhet och saknar regelbundna säkerhetsuppdateringar, dels att konsumenter och företag ofta har svårt att bedöma vilka produkter som är cybersäkra.

Genom att införa harmoniserade regler för produkter och programvara med digitala komponenter samt säkerhetskrav för varje steg i utvecklingen, blir det enligt EU lättare för tillverkare att uppfylla kraven och för användare att göra säkra val.

När förordningen träder i kraft kommer produkter som är anslutna till internet att vara CE-märkta, vilket visar att de uppfyller de nya säkerhetsstandarderna.

”Genom att kräva att tillverkare och återförsäljare prioriterar cybersäkerhet skulle kunder och företag ges möjlighet att göra bättre informerade val, med förtroende för CE-märkta produkters cybersäkerhet,” skriver EU i en beskrivning av CRA.

Cyberresiliensakten, som kompletterar NIS2-direktivet, träder i kraft under andra halvåret 2024, och tillverkare måste senast 2027 släppa ut produkter som uppfyller de nya kraven på marknaden.

Under Evertiq Expo Göteborg den 19 september kommer Daniel Aspeskär, Product and Business Development Manager vid Martinsson Elektronik, att kliva upp på scenen för att prata om hur de nya EU-direktiven och ökade kundönskemål förändrar display- och HMI-lösningar.

Vilka är de regulatoriska kraven som nu måste uppfyllas? Vilka kundönskemål och trender finns det bland HMI- och displaylösningarna? Dessa är frågor som kommer att besvaras under presentationen.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-09-30 07:16 V23.1.18-1