Annons
Annons
© in4ma
Analys |

Nordiska kontraktstillverkare står stadigt i Europa

Den nordiska EMS-industrin har under de senaste 10 åren vuxit enormt, i alla fall sett till värde. Även under den senaste åren, mitt under pågående chipkris, visade kontraktstillverkarna upp starkt tillväxt.

Europas EMS-industri är antagligen större än de många tror. Enligt analyshuset in4ma, som specialiserar sig på just marknadsundersökningar och rapporter för elektronikindustrin – med ett specifikt fokus på EMS, finns det cirka 2 250 EMS:are i EU. Av dessa har analytikerna synat 2 228 i sömmarna. Varje juridisk enhet räknas separat, och dessa 2 228 enheter tillhör 1 822 företag.

Om man tänker elektroniktillverkning och Europa så förs tankarna oftast till Tyskland, och det är inte konstigt. Landet är absolut störst i Europa när det gäller antal EMS:are och hela 556 enheter huserar i landet. Frankrike är näst störst med 420 enheter, England med 201, Italien med 126 och Polen med 83 stycken.

© in4ma

I Sverige finns det enligt in4mas databas 74 kontraktstillverkare för elektronik, betydligt många fler än i våra grannländer. I Finland huserar 39 stycken EMS:are, 28 hittar vi i Danmark och i Norge finns det blott 17. Slår vi ihop det hela så har Norden som region 158 EMS-enheter.

Under det senaste decenniet har vi sett en viss konsolidering bland kontraktstillverkarna här uppe i norr. Många förvärv och fusioner har skett genom åren, nu i närtid måste man nämna GPVs övertagande av Enics, Hanzas köp av Orbit One, Notes köp av Herrljungabolaget Dynamic Precision Solutions, ProvideUs förvärv av Elektronik Mekanik och Inissions köp i flera av våra grannländer.

Nordens EMS-industri har under det senaste decenniet vuxit enormt. 2013 omsatte den nordiska EMS-industrin 2,013 miljoner euro, tio år senare hade denna siffra vuxit till 3,172 miljoner euro. Under samma period har intäkterna genererade i Sverige vuxit med 63,6 procent, i Finland med 34,9 procent, i Norge med 91,4 procent och i Danmark med 49,7 procent. Totalt för Norden handlar det om en tillväxt på 57,6 procent. För Europa i stort har industrin vuxit 61,5% under denna period.

Ranking 
i Norden
Ranking 
i Europa
FöretagLand
15GPVDanmark
27ScanfilFinland
310KitronNorge
425NoteSverige
528HanzaSverige
635IncapFinland
739InissionSverige
840NorautronNorge
Källa: in4ma

Detta är enligt in4ma den faktiska utvecklingen i Norden, inga uppskattningar eller annat, utan enbart läget som det är. Det hela kommer att belysas från scenen under Evertiq Expo Göteborg den 19 september av in4mas grundare Dieter Weiss.

Att GPV är den största nordiska EMS:aren råder det inga tvivel om. Efter bolagets övertagande av Enics är man idag en jätte, till och med femte störst på den europeiska marknaden. Faktum är att det finns åtta nordiska bolag med bland Europas 50 störasta EMS:are enligt in4mas beräkningar. Värt att nämna är att lisan inkluderar internationella spelare med verksamhet i Europa, men att det endast är intäkterna genererade i Europa som tas i beaktning. 

Dieter Weiss vill dock rikta strålkastaren extra mycket mot intäktsökningarna mellan 2021 och 2022, då världen genomgick den så kallade chipkrisen. Under denna period såg upplevde regionen en intäktsökning på hela 17,8 procent.

Dieter menar att cirka en tredjedel av denna ökning går att härleda till prishöjningar, men att två tredjedelar var var ren kvantitet – vilket motsvarar 12 procent. Denna siffra var enbart ”låg” då Danmark inte gjorde något större hopp. Alla andra länder i regionen kunde visa upp tvåsiffriga ökningar.

– Säg mig, var kom chipen ifrån när det var en "chipkris"? Min presentation, vare kontroversiell för allmän åsikt eller ej, kommer att öppna ögonen och jag lovar att säga sanningen, ingenting annat än sanningen, säger Dieter Weiss till Evertiq.

© in4ma – Dieter G. Weiss

Under Evertiq Expo i Göteborg kommer Dieter Weiss från in4ma att kliva upp på scenen för att ge oss en bild av läget för EMS-industrin i Norden och Europa. Hur är det egentligen med chipkrisen, är vi tillbaka på vägen mot normalitet?

Enligt Dieter är svaret enkelt ”Nej, det är vi definitivt inte.” EMS-industrin lider fortfarande av de långsiktiga effekterna av denna kris.

Han menar att dock att krisen till stor del var artificiellt framkallad, driven av panik på marknaden snarare än en verklig brist. OEM:are började fördubbla sina beställningar av rädsla för brist på halvledare, vilket skapade en artificiell ökning av efterfrågan. EMS-industrins produktion ökade dramatiskt, men mycket av detta gick in i lager snarare än att möta slutkundernas verkliga behov.

Än idag stångas EMS:arna med effekterna av detta. Ibland måste man blicka tillbaka på otrevliga minnen för att få en tydligare bild om vad som kan göras för att förhindra att detta igen i framtiden.


Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-12-19 15:25 V23.4.1-2