Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Lacroix Group
Elektronikproduktion |

Europas EMS-industri växer, men står inför utmaningar under 2024

Den europeiska EMS-industrin växte med 4,9% under 2023, enligt marknadsanalytikern Dieter Weiss från in4ma. Västeuropa såg en ökning på 11,2%, medan Central- och Östeuropa (CEE) upplevde en nedgång på 1,8%. Trots tillväxten 2023 har 2024 hitintills varit ett tufft år för tillverkarna.

© in4ma – Dieter Weiss 

Dieter Weiss förklarar att nedgången delvis beror på flera faktorer. Den så kallade "chipkrisen" som diskuterats flitigt sedan 2021 spelar flera år senare fortfarande en roll. Weiss menar dock att krisen till stor del var artificiellt framkallad, skapad av panik snarare än en verklig brist.

"OEM-företag började dubbla sina beställningar i rädsla för en halvledarbrist, vilket skapade en artificiell efterfrågeboom. EMS-industrins produktion ökade kraftigt, men en stor del av detta hamnade på lagerhyllorna istället för hos slutkunder," berättar Dieter Weiss för Evertiq.

Effekterna av denna konstgjorda efterfrågan har slagit hårt mot industrin under nuvarande år. När OEM-företagen insåg att de hade överlager började de avboka eller skjuta upp beställningar. Detta ledde till en kraftig nedgång i produktionen, där många EMS-företag såg sitt kapacitetsutnyttjande falla under 70 procent, och vissa till och med under 50 procent. Situationen var särskilt allvarlig i Tyskland, där en kollaps i försäljningen av elfordon och nedskärningar inom sjukvårdssektorn ytterligare förvärrade situationen under första halvan av 2024.

Den verkliga störningen skedde inte under 2021-2023, menar Dieter Weiss, utan den ser vi först nu, år 2024. Under 2021-2023 tillverkades betydligt större volymer än vad slutmarknaden hade behov av, vilket ledde till att OEM:arna har tvingats dra i bromsen då deras lager är överfyllda.

”Först när OEM:erna har kunnat sälja dessa överdrivna lager kommer marknaden att ta fart igen. Och förresten, det finns marknadssegment där denna effekt inte inträffade, eftersom slutmarknaden såg en ökad efterfrågan som inte orsakade någon överdriven överstockning av färdiga produkter. En av dem är försvarsindustrin.”

Under Evertiq Expo i Göteborg kommer Dieter Weiss från in4ma att kliva upp på scenen för att ge oss en bild av läget för EMS-industrin i Norden och Europa. Hur är det egentligen med "chipkrisen", är vi tillbaka på vägen mot normalitet?

Vidare är Weiss kritisk mot Europas svar på chipkrisen, då genom den europeiska halvledarakten. Han menar att ett ensidigt fokus på att öka halvledarproduktionen ignorerar andra viktiga delar av leveranskedjan, som exempelvis mönsterkort.

”Halvledare flyter inte,” som Dieter Weiss säger. ”de måste förpackas, monteras och sammankopplas på mönsterkort.”

Beroende på hur man ser på det, finns mellan 1,9 och 2,3 procent av den globala mönsterkortstillverkningen i Europa.

”Branschen verkar inte bry sig, de ser på ett mönsterkort som en råvara som bör köpas där den är billigast, och det är i Kina och Taiwan idag. De flesta människor förstår inte ens vilket säkerhetsproblem detta för med sig. Även en del mönsterkort för försvarsindustrin tillverkas idag i Kina.”

Weiss betonar att återuppbyggnaden av den europeiska elektronikindustrin kräver ett mer omfattande tillvägagångssätt. Han menar att den generösa kassan av 40 miljoner euro, öronmärkt till Europas halvledarindustri är missriktad och bör korrigeras så snabbt som möjligt. Han menar att 20 procent halvledarkapacitet i Europa hjälper föga om chipen fortfarande måste skickas till Taiwan för förpackning och sedan monteras på kinesiska mönsterkort.

Men om vi inte kämpar har vi redan förlorat.

”Vi vet att vi inte kommer att kunna få tillbaka den europeiska mönsterkortsindustrin till 10 procent av den globala kapaciteten men vi måste åtminstone kunna tillverka alla mönsterkort för kritisk infrastruktur själva. Detta kommer att kräva att vi investerar i ytterligare kapacitet, i teknik men också i laminattillverkning i Europa. Det kommer att bli väldigt svårt, men det är inte omöjligt.”

När vi tittar på elektronikindustrin måste vi också titta på alla delar av industrin och inte snöa in oss på enskilda delar. Den europeiska EMS-industrin står inför stora utmaningar ja, men det finns det fortfarande utrymme för optimism – om rätt strategiska beslut fattas.

Missa inte Dieter Weiss presentation under Evertiq Expo i Göteborg den 19 september


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-09-30 07:16 V23.1.18-1