Juktans kraftstation ska bli Sveriges största batteri
Juktans kraftstation mellan Storuman och Sorsele ska byggas om och bli Sveriges största batteri. Målet är att bygget ska starta om tre år.
Det planerade pumpkraftverket i Juktan skulle enligt Vattenfalls planer få en turbineffekt på hela 315 megawatt. Sverige har i dag tre pumpkraftanläggningar i drift, varav Kymmen pumpkraftverk är den största med en turbineffekt på 55 megawatt.
”Vi har inte tid att vänta på kärnkraften”, säger Vattenfalls vattenkrafts vd Johan Dasht till SVT Västerbotten.
Under bergsområdet Storblaiken finns ett komplext system av gigantiska tunnlar och bergutrymmen. Efterfrågan av el väntas stiga kraftigt i norra Sverige, och enligt Vattenfalls beräkningar skulle elförbrukningen i norr överstiga produktionen innan 2035 om ingen utbyggnad sker.
”Situationen i Sverige har förändrats när mängden icke-planerbar el växer”, säger Johan Dasht, och tillägger pumpkraftverk behövs för att göra elnätet stabilare.
Kostnaderna för ombyggnationerna beräknas landa på två till tre miljarder kronor, men något investeringsbeslut har ännu inte fattats. Det planerade pumpkraftverket i Juktan skulle enligt Vattenfalls planer få en turbineffekt på hela 315 megawatt.
Sammankopplade sjöar
Tunnelsystemet anlades under 1970-talet när Vattenfall gjorde ett första försök att driva ett pumpkraftverk mellan sjöarna Storjuktan, Blaiksjön och Storuman.
Ett pumpkraftverk består av minst två sjöar med olika vattenhöjder, som är sammankopplade med stora vattenledningar.
När vind- och solenergin producerar mycket el passar man på att pumpa upp vatten från den nedre sjön till den övre. När det är mulet, kallt och vindstilla släpps vattnet på från den övre sjön neråt, och producerar el på samma sätt som i ett vanligt vattenkraftverk.
Eftersom systemet – som alla andra batterier – har ett spillflöde, krävs svängningar i elpriset för att bedriva ett pumpkraftverk lönsamt.
Nyfunnen potential
Kraftverket byggdes om till ett vanligt vattenkraftverk 1996 då avregleringen av elmarknaden minskade driftens lönsamhet. I samband med utbygget av vindkraften började företaget se med nya ögon på anläggningens potential.
Utöver Juktan planerar Vattenfall för ytterligare tre expansionsprojekt som tillsammans skulle öka produktionen motsvarande en kärnkraftsreaktor.
Företaget planerar däremot inte att bygga helt nya anläggningar utan vill effektivisera de befintliga.