Från lignin till kokos – en resa inom innovation för hållbar elektronik
John Söderström från Ligna Energy har precis klivit av scenen under Evertiq Expo i Malmö, där han delade med sig av en både filosofisk och teknologisk framtidsvision. En värld där trådlös elektronik stöttar klimatomställningen, med miljövänliga produkter.
Världen befinner sig just nu i en digital transformation där efterfrågan på uppkopplade och smarta enheter är stor. Stor efterfrågan leder som bekant till ett enormt behov av jordens begränsade resurser – oavsett bransch.
”Tänk om vi kunde förverkliga drömmen om trådlös elektronik som stöttar klimatomställningen, men med miljövänliga produkter?”
Frågan öppnade Johan Söderströms presentation och det som följde var en genomlysning av potentialen hos bio-baserade lösningar, integrerade med lågströmsteknologier och energiskördare, för att skapa olika sensorlösningar som kan ersätta produkter vi redan har idag.
Ligna Energy må va ett ungt bolag men har redan gjort en utvecklingsresa, från forskning till marknadsanpassning. Ursprungligen grundat som en spin-off från Linköpings universitet 2017, fokuserade Ligna Energy initialt på att använda lignin som batterimaterial för storskalig energilagring.
Söderström, som anslöt till företaget 2020, berättar för Evertiq hur teknologin kring lignin visade sig vara för omogen och kapitalkrävande.
”Vi insåg att vi behövde en fungerande produkt snabbt", förklarar han. Pivoteringen ledde till användningen av kokosbaserat aktivt kol i superkondensatorer. Han betonar att kokos är "ett mycket mer konventionellt material för superkondensatorer än lignin."
Som ni hör är bolaget dedikerade till att kommersialisera gröna och säkra energilager, genom att använda hållbara material och innovativa produktionsmetoder. Men inte bara det, Lignas produktionsmetoder gör det möjligt att tillverka lövtunna superkondensatorer som inte bara är mer effektiva utan även bidrar till minskandet av koldioxidutsläpp.
Den nuvarande produkten, som bygger på kokos, är både tunn och miljövänlig, vilket attraherar marknader som inomhussensorer och ID-kort med energilagring via NFC. Söderström menar att tunna, hållbara komponenter kan spela en avgörande roll i att energioptimera byggnader och andra applikationer. "Vi ser ett stort värde i att kunna minimera materialförbrukningen," saäger han.
När det gäller framtiden, förklarar Söderström: "Vi vill nå en nivå där våra produkter är 'maintenance-free', vilket innebär minimalt underhåll och lång livslängd. Vi siktar på att våra komponenter ska hålla mellan sex till åtta år, men målet är tio till tolv år."
Framöver fokuserar Ligna Energy på att skala upp produktionen i Norrköping och rekrytera fler talanger.
"Vi är på väg att nå en ny nivå", säger Söderström, optimistisk inför framtiden och de möjligheter som väntar.
”Men nästa steg är ju att verkligen utveckla produktionen hemma i Norrköping. Vi har ganska stort intresse nu med den här nya produkten som vi fått ut. Jag tycker att vi befinner oss på en platå som verkligen är på väg någonstans, men där produktionen är extremt viktig nu. Det kommer nog ligga mycket fokus på rekrytering. Och sen att fortsätta att hitta kunder.”
Han lyfter att rapporteringen kring CO2-utsläpp kommer att spela en stor roll i detta, då Lignas produkter kan bidra till betydande minskningar.
Enligt data från Lignas hemsida står byggnader för upp till 40 procent av energiförbrukningen i EU och genererar cirka 36 procent av regionens koldioxidutsläpp. Anslutna sensorer i byggnader kan optimera energianvändningen, drastiskt minska energiförbrukningen och CO2-utsläppen med flera 100 miljoner ton.
Avslutningsvis nämner Söderström de utmaningar de möter och deras dedikation till forskning och utveckling.
”Vi fortsätter vårt samarbete med Linköpings universitet och har forskare som arbetar 50 procent hos oss nu. Det är viktigt att hålla örat mot marknaden och anpassa våra produkter efter kundernas behov.”