Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Pixabay
Teknik |

KTH och Saft utvecklar nickelkadmiumbatterier

Kungliga tekniska högskolan och batteritillverkaren Saft utvecklar ett batterikoncept för elnätsapplikationer, som ska vara miljövänligare och 20 procent mer kostnadseffektiva än litiumjonbatterier.

KTH har tillsammans med batteritillverkaren Saft skickat en ansökan till Centrum för ny energiteknik för att få utveckla det nya batterikonceptet, rapporterar Elektroniktidningen. Idén bygger på traditionell nickel-kadmiumkemi, som ska minska beroendet av osäkra leveranskedjor för litium. 

”Det framgångsrika samarbetet med KTH har varit värdefullt för att vidareutveckla Saft:s redan starka koncept,” säger Daniel Nilsson på Saft i Oskarshamn.

Centrum för ny energiteknik (CNETO) är en samverkansplattform mellan offentlighet, akademi och näringslivet. Syftet med plattformen är att stärka utvecklingen i Oskarshamnsregionen för en hållbar och klimatneutral framtid.

"Inom ramen för CNETO (Centrum för ny energiteknik) har KTH och Saft nyligen lämnat in en gemensam forskningsansökan till Energimyndigheten, med fokus på att stärka och vidareutveckla den starka industrin som finns i Oskarshamn", säger Björn Laumert, professor och prefekt vid Institutionen för kraft- och värmeteknologi tillika föreståndare för CNETO.

Projektet omfattar i sitt slutskede även planer för industrialisering av de nya koncepten.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-09-30 07:16 V23.1.18-1