ABB vill se fler robotar inom elektroniktillverkningen
Enligt en ny studie från ABB ska robotbearbetning öka produktiviteten vid elektroniktillverkning med 33 procent, och ge en avkastning på 1 200 procent.
ABB Robotics har tillsammans med Porsche Consulting tagit fram en rapport som lyfter fram hur automationsteknologi kan ge fördelar inom produktivitet, flexibilitet och hållbarhet vid elektroniktillverkning.
Rapporten ”Capitalize surface finishing with technology empowered robotic solutions” uppmuntrar tillverkarna att ta till sig de senaste rönen inom robotbearbetning för att öka sin produktionskapacitet och hållbarhet genom mindre spill och lägre kostnader.
Trots att lösningarna för robotautomation har blivit billigare har elektronikindustrin enligt ABB varit sen med att ta till sig smarta fabriksteknologier. Företaget lyfter fram hur robotbearbetningslösningar kan leda till förbättringar av produktionskapacitet och kvalitet med lägre kostnader och mindre spill.
”Med snabba framsteg inom produktdesign och en växande efterfrågan hos kunderna har tillverkarna tryck på sig att minimera produktionskostnaderna samtidigt som kapaciteten ökas. Genom att dra nytta av avancerade robotprogramvaror och digitala teknologier kan EMS-företagen (electronics manufacturing service, tjänster inom elektronisk tillverkning) potentiellt omvandla sin produktivitet med 33 procent eller ännu mer, samtidigt som deras hållbarhet stärks tack vare minimering av spillet”, säger Craig McDonnell, Managing Director Business Line Industries på ABB Robotics.
Rapporten från ABB och Porche Consulting går inte in på vad deras automatiseringsvision har för inverkan på arbetsmarknaden. Fokuset ligger i stället på de vinster företagen kunde göra till följd av minskade lönekostnader.
Enligt Porche Consulting har 96 procent av företag påbörjat sin omställning till smarta fabriker, medan bara åtta procent av har förverkligat förväntningarna till fullo. Det ska bero på en begränsad syn som fokuserar på automatiseringen av fysiska processer.
”Globala EMS-företag står inför en rad olika utmaningar, från störningar i försörjningskedjan och brist på utbildad arbetskraft till ett behov av flexiblare processer och pressen att kunna uppvisa större cirkularitet i verksamheten. Digitalisering och automation – inklusive användning av robotteknologier – är inte avgörande enbart för att förbättra produktivitet, pålitlighet, flexibilitet och hållbarhet utan är också viktiga drivkrafter vid utvecklingen av smarta fabriker”, säger Juntian Dong, Partner, chef för Industrial Goods, Porsche Consulting China.
Porche Consulting framhåller att det kan uppstå problem när virtuell robotkod överförs till fysisk kod, med defekter som kräver tidsödande manuella finjusteringar, i synnerhet vad gäller 3D-geometri. Utmaningarna leder till högre konstruktionskostnader för elektroniktillverkarna, samt att man i hög grad förlitar sig på expertresurser, vilket minskar produktavkastningen.