Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Nature
Mönsterkort |

Svensk processor i banbrytande kretskort

Olof Kindgren är utvecklaren bakom Serv (SERV), en av världens minsta Risc-V-processorer. Serv valdes ut när det brittiska halvledarföretaget Pragmatic ville rymma en cpu i tryckt elektronik.

Den kompletta kretsen i vilken Olof Kindgrens Serv-processor ingår är en mikroprocessor kallad Flex-RV med en yta på 17,5 kvadratmillimeter. Den tryckta kretsen förbrukar 6 milliwatt och innehåller, utöver Serv, en AI-accelerator. Prestationen har bland annat omskrivits i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Billigare kretsar

Pragmatic har en volymproducerbar process för att skriva ut elektronik på en tunn, flexibel polymerfilm, och företaget håller nu även på att bygga en volymfabrik. Processen – kallad Flex IC – är kostnadseffektiv och har en ledtid på fyra veckor från design till färdig krets, jämfört med flera månader för kiselprocesser. Den ska också ha ett klimatavtryck som är en bråkdel av motsvarande kiselelektronik. 

Tillverkningsprocessen FlexIC ger tunna, flexibla elektronikkomponenter, vilket medför att kretsen inte behöver kapslas in i plast eller keramik för att skyddas mot mekanisk påfrestning. Denna typ av elektronik öppnar för nya tillämpningar inom bland annat wearables, medicinska instrument och intelligenta förpackningar.

Mikroprocessor under en dollar

Projektet är ett samarbete mellan nio anställda på Pragmatic, och fyra forskare från Harvarduniversitetet och Qamcom. Utöver Serv-kärnan i sig har Olof Kindgren bidragit med kunnande om hur man bygger resurssnåla system. Kretsarna baseras på den öppna cpu-standarden Risc V, och har den tämligen låga klockfrekvensen 60 kilohertz. Projektet ska bana vägen för 32-bitars mikroprocessorer under en dollar, som inte är baserade på kisel.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-09-30 07:16 V23.1.18-1