Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© AFRY
Elektronikproduktion |

Afry blir elproducent för grön ammoniak i Australien

Allied Green Ammonia (AGA) gör Afry till huvudingenjör för sitt flaggskeppsprojekt i Australien. Afrys roll blir att utforma ett självförsörjande förnybart kraft- och distributionssystem.

”AFRY har valts på grund av sin omfattande ingenjörskompetens och erfarenhet av att utveckla storskaliga projekt inom förnybar energi i Asien, stillahavsområdet och Australien. AFRY besitter också särskild expertis inom design av anläggningar för förnybar energi,” säger Alfred Benedict, AGA:s vd. 

 

Kraftverket kommer att bestå av cirka 4,75 gigawatt solenergi kombinerat med batterilagring, och kommer att driva 3 gigawatt vätgaselektrolysörkapacitet. Projektet kommer att producera nära en miljon ton grön ammoniak per år, vilket motsvarar d 1,8 miljoner ton koldioxid per år.

”Afry är glada över att vara en del av detta viktiga projekt, som väsentligt bidrar till Australiens gröna omställning till bränslen med lägre koldioxidutsläpp. Med Afrys omfattande meritlista som omfattar över 500 solenergiprojekt, 140 batterilagringsprojekt och mer än 200 uppdrag inom gröna vätgas- och ammoniakprojekt är vi övertygade att vi kan bidra med värde till projekt som detta”, säger Petteri Härkki, Afrys regionchef.

Afry ska granska av den tekniska utformningen av solcellsparken, dess elektriska system och integrationen av batterilagringssystemet (BESS). Batterilagringssystemet ger högre utnyttjande av produktionsanläggningen genom att möjliggöra att energin som genereras under dagtid kan nyttjas även under kvällen och morgonen.

Ammoniak utgör en grundkomponent i kemiindustrin och i gödningsmedel, men dess produktion genererar betydande koldioxidutsläpp. Genom 100% förnybar energi i produktionsprocessen är AGA:s projekt ämnat att minska koldioxidutsläppen i sektorer såsom långväga lastbilstransporter, flyg, sjöfart och tung industri.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-09-30 07:16 V23.1.18-1