Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Evertiq in4ma
Analys |

Öst vs. Väst – hur skiljer sig Europas EMS-landskap?

Det finns tydliga skillnader mellan EMS-industrin i Västeuropa och Centraleuropa/Östeuropa. För att undersöka dessa kontraster ytterligare kontaktade Evertiq Dieter Weiss, grundare av in4ma, som delar med sig av sin expertis om den europeiska EMS-marknaden.

Hur presterar EMS-aktörer i Västeuropa jämfört med de i Central- och Östeuropa – hur skiljer sig deras strategier?

”Det finns en enorm skillnad,” säger Dieter Weiss, grundare av in4ma, till Evertiq. ”För närvarande har jag identifierat 1 763 EMS-företag i Västeuropa och 460 EMS-företag i Östeuropa. Även om detta är en stor skillnad, så är deras intäkter nästan lika.”

Under Evertiq Expo i Warszawa den 24 oktober 2024 kommer Dieter G. Weiss och Dr. Mareike Haass från in4ma att presentera en översikt av industrin – med fokus på dess styrkor och svagheter. De kommer också att analysera historiska utvecklingar och diskutera kommande trender inom EMS-industrin. Vad har drivit förändringar i produktionen och vilka faktorer ligger bakom dessa skiften?

Dieter fortsätter att förklara att de 460 EMS-företag som finns i Östeuropa kan delas in i tre grupper: I den första hittar vi de stora globala EMS-företagen som startade sin verksamhet i regionen efter järnridåns fall; I den andra finns dotterbolag till västeuropeiska EMS-företag; och i den tredje hittar vi de lokala EMS-företagen, som ägs av lokalbefolkningen.

De flesta tillverkarna i den tredje gruppen är små företag, med undantag för Videoton och Fideltronik. Alla företag i den första gruppen har intäkter som överstiger 100 miljoner euro. Exempelvis har Flex i Ungern intäkter på mer än 1,8 miljarder euro och Jabil Hungary har över 1,2 miljarder euro.

Dieter förklarar att företagen i den andra gruppen huvudsakligen fungerar som förlängda produktionsenheter åt västeuropeiska EMS-företag.

”Vilket jag anser vara fel strategi. Det skulle vara mycket mer meningsfullt om de var fullt fungerande fabriker som, istället för att leverera produkter tillbaka till moderbolaget, skulle leverera direkt till kunder i Centraleuropa och Östeuropa (CEE).”

Dieter Weiss och Mareike Haas från in4ma kommer att fördjupa sig i detta ämne under sin huvudpresentation vid Evertiq Expo i Warszawa, Polen, i oktober 2024.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-09-30 07:16 V23.1.18-2