Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Meko
Analys |

Undersökning: Elbilspriser får nordbor att tveka

En av tre nordbor anser att elbilar bara är till för förmögna. Det visar Mobilitetsbarometern, en undersökning om mobilitet som genomförs av Meko.

Mobilitetsbarometern genomfördes för tredje året i rad, och frågade cirka 4 000 personer i Sverige, Norge, Danmark och Finland om deras sina vanor och åsikter. I rapporten kartläggs och sammanställs svaren både på nordisk nivå, och specifikt inom de enskilda länderna. Det går också att se variationerna mellan åldersgrupper, bostadsort och kön. 

”Övergången mot elbilar fortsätter, men i en lägre takt där fler som avstår elbilar pekar just på prissättningen. En ganska stor grupp människor i Norden betraktar det som en ’rikemansbil’, vilket är ett problem i skiftet mot en grönare bilflotta", säger Pehr Oscarson, vd och koncernchef för Meko.

31 procent av de nordiska länderna ansåg att elbilar bara är för rika. I Finland var denna åsikt mest etablerad, med 41 procent. I Sverige låg siffran på 37 procent, medan endast 23 procent av danskarna delade åsikten. Här utmärker sig Norge, där endast 18 procent anser att elbilar endast är till för rika.

"Resultaten leder till eftertanke om hur vi alla kan fortsätta arbeta för mer hållbara mobilitetslösningar och samtidigt möta människors behov i vardagen”, tillägger Pehr Oscarson.

Enligt undersökningen ska den tuffare ekonomin inte ha på verkat körvanor. Bilen används lika mycket som tidigare, och överträffar andra transportmedel i popularitet.

Andra tendenser som kunde skönjas i undersökningen var önskemål om skärpt trafiksäkerhet. 
Många vill se fler fartkameror och krav på alkolås. Det fanns dessutom ett ökat stöd för en övre åldersgräns för körkort. Undersökningen visade också tveksamhet inför självkörande bilar - Åtta av tio litar mer på en människa som styr än en dator.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-09-30 07:16 V23.1.18-1