Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Shutterstock
Elektronikproduktion |

ABB utreds för konkurrensbrott i Polen

UOKiK – Polens myndighet för konkurrens och konsumentskydd – har genomsökt kontoren hos ABB Polska och dess fem distributörer efter misstankar om konkurrenshindrande överenskommelser.

Den polska myndigheten UOKiK uppger i ett pressmeddelande att man sett tecken på att ABB Polska tillsammans med sina distributörer kan ha ingått i avtal som strider mot konkurrenslagstiftningen. Man misstänker även att entreprenörerna kan ha haft prisöverenskommelser och utbytt information relaterad till konkurrenter. Misstankarna omfattar även offentliga upphandlingar. 

UOKiK uppger att det inletts en preliminär utredning av fallet. ABB Polska är dotterbolag till det internationella teknikbolaget ABB ltd, med rötter i Sverige. 

”Vi misstänker att ABB Polska tillsammans med sina distributörer kan ha gjort arrangemang gällande marknadsuppdelning, prissättning och utbyte av kritisk information. Därför har jag inlett en preliminär undersökning av fallet, och vi har genomfört sökningar. Dessa utfördes efter domstolens beviljande och assisterades av polisen i ABB Polskas kontor, och fem av deras distributörer. Vi undersöker för närvarande det insamlade bevismaterialet,” säger Tomasz Chróstny, president på UOKiK.

Om det insamlade bevismaterialet bekräftar misstankarna kommer en rättsprocess inledas, med åtal mot inblandade parter. Brott mot konkurrenslagstiftningen kan i Polen resultera i böter om 10 procent av bolagets omsättning. Individuella medlemmar i bolagsstyrelsen kan riskera böter på upp till 2 miljoner polska zloty.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-09-30 07:16 V23.1.18-1