Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© MDUHolding
Teknik |

Forskningsklustret Robotdalen blir uppstartbolag

Robotdalen, grundat 2003 av Mälardalens universitet (MDU) och finansierat av innovationsmyndigheten Vinnova, ombildas till ett uppstartsbolag.

Det offentligt finansierade Robotdalen får en ny ägarstruktur där tidigare medarbetare blir delägare med 20 procent vardera, medan MDU Holding äger den femte andelen, skriver Mälardalens universitet i ett pressmeddelande.

”Industrins omställning är en viktig del, och därför är det glädjande att vår samverkansplattform nu övergår i privat ägande med kommersiella villkor. Ett fint exempel på hur akademins samarbete kan skapa betydande värde och innovation i näringslivet”, säger Helena Jerregård, vicerektor för samverkan vid MDU.

I pressmeddelandet framgår inte någon värdering av forskningsprojektet, eller huruvida någon köpeskilling förekommit. Omfattningen av den statliga finansieringen som legat till grund för den tidigare icke-vinstdrivande verksamheten lyfts inte heller fram. Det framgår dock att 80 procent av Robotdalen tillfaller fyra aktörer inom bolaget, och att MDU Holding innehar resterande 20 procent. 

”Vår erfarenhet från akademin och industrin i kombination med vår innovationskraft gör att vi kan erbjuda lösningar som verkligen gör skillnad”, säger Åsa Nordin, vd på Robotdalen AB.

Robotdalen startade 2003 som ett Vinnova-finansierat initiativ kopplat till MDU. Fokus har varit att utveckla robotteknik i samarbete med akademi, industri och offentliga aktörer, med målet att omvandla idéer till praktiska lösningar. 

”Vi kommer nu att kunna arbeta vidare som bolag och bibehålla närheten till akademin”, avslutar Åsa Nordin.

Enligt MDU ska privatiseringen av Robotdalen stärka kärnkompetensen och bidra till fortsatt framgång inom robotteknik och automation. MDU Holding, som blir delägare i Robotdalen, är ett bolag vars uppdrag är att säkerställa att forskningsresultat och kunskap från Mälardalens universitet kommer samhället till nytta. 

”Den här ägarkonstellation bevarar företagets mångåriga erfarenhet samtidigt som Robotdalen bibehåller sin nära koppling till akademin”, säger John-Edvard Stenstrand, vd på MDU Holding.

 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-09-30 07:16 V23.1.18-1