Airolit vill visa att drönarproduktion i Sverige är möjlig
Under Evertiq Expo i Göteborg i september 2024 fick besökarna en inblick i framtiden för svensk drönarteknologi när Claes Kjölhede, vd för Airolit, intervjuades av Jonas Åström från Hårdvarupodden under en liveinspelning.
Hårdvarupodden drivs av Jonas Åström, elektroingenjören som de senaste 10 åren jobbat med kommersialisering av teknik. Jonas jobbar idag som bolagsbyggare, rådgivare och investerare – med fokus på tekniska branscher (hela poddavsnittet från Evertiq Expo går att hitta på Spotify eller Apple).
Airolit har varit verksamt sedan 2017 och utvecklar samt tillverkar avancerade drönarsystem (UAV/UAS) för industriella och försvarsrelaterade tillämpningar vid sin monteringsfabrik i Mölndal.
Claes Kjölhede har en bakgrund som högskoleingenjör inom industriell ekonomi och har många års erfarenhet från fordonsindustrin i Göteborg. Fokus under åren har varit kvalitet och tillverkningsmetoder. 2021 gick han över till Airolit efter att ha arbetat som konsult under ett par år.
Svensk produktion och innovation i fokus
Under samtalet lyfte Kjölhede både utmaningarna och möjligheterna med att tillverka drönare i Sverige. Företaget har som sagt sin monteringsfabrik i Mölndal där man jobbar med att integrera både egenutvecklad och tredjepartsteknologi i sina produkter.
– Vi utvecklar och tillverkar drönare i vår lilla monteringsfabrik i Mölndal. Stort fokus ligger på att integrera tredjepartskomponenter för att bygga system kring detta. Så vi levererar färdiga system direkt till slutkund, drönare, kamera och övrig utrustning, förklarar Kjölhede för lyssnarna.
Airolit strävar efter att möta den växande efterfrågan på säkra, europeiskt tillverkade drönare, särskilt från totalförsvaret och forskningsaktörer.
Jonas tog upp Airolits slogan, ”The Swedish Drone Company”, och frågade om det är möjligt att bygga dessa system från grunden i Sverige idag.
– Det är självklart en utmaning att göra allt helt och hållet i Sverige, men det är vår absoluta ambition. Eller framför allt att göra det i Europa. All design och slutmontering sker i Sverige, i Mölndal. Vi försöker också att bygga våra leverantörsled nära. Vi vill gå ifrån beroendet som finns till asiatiska länder och visa att det går att göra detta på vår hemmamarknad, säger Claes.
Claes bekräftade vidare att företagets kunder ställer hårda krav på att undvika exempelvis kinesiska komponenter i sina produkter, både av säkerhetsskäl och för att säkerställa att produktionen kan ske i Europa vid globala kriser. NATO har exempelvis uttryck skarpt att det måste finnas produktion i Väst.
Två modeller på marknaden
Airolit har idag två modeller ute på marknaden – eller i luften: Explorian XLT och den nyare Aerolit S1. Explorian XLT, som väger 11 kilo och kan bära en payload på ytterligare fem kilo, har varit en grundpelare för företagets utveckling. Aerolit S1, med sin IP55-klassificering, kan flyga upp till 75 minuter under varierande väderförhållanden, vilket gör den särskilt attraktiv för kunder som kräver robusthet och lång flygtid.
Jonas frågar om utvecklingen av produkterna faktiskt går till, det är ju trotts allt mer än att bara få ett par rotorblad att snurra.
– Vi arbetar väldigt iterativt. Under framtagningen av en ny drönare, ett projekt, tar vi fram många prototyper som ska flygas och kraschas innan vi hittar den perfekta lösningen, säger Claes.
Först tar man fram målsättningar och listar vad man vill att drönarprojektet ska kunna uppnå. Det handlar om väderskydd, IP-klassificering och liknande. Ska den vara CE-märkt och fungera i alla lägen. Ska kunna ha en lång flygtid eller kunna lyfta tillräckligt med last.
Allt det här gör att vi måste ha en väldigt iterativ process kring själva utvecklingsprocessen. Vi behöver genomgå mycket trial-and-error, förklarar Claes.
Expansion bortom Norden
Kjölhede avslöjade även företagets expansionsplaner. Airolit har redan kunder i Storbritannien, Nederländerna och Sydeuropa, och målsättning är att växa kraftigt de kommande åren.
– Absolut, det finns en upprampningsplan. Vi är med händer och fötter idag i Norden och sonderar och tar oss så långt ut vi kan här och nu. Men planen är absolut att i det närmaste ta oss mot Baltikum.
Med fortsatt fokus på utveckling, teknik och volymproduktion siktar Airolit på att stärka Sveriges position på den globala drönarmarknaden. Företaget vill under de kommande åren dubblera sin omsättning flera gånger, vidareutveckla sin plattform, ta ytterligare tekniska steg och bygga upp kapaciteten för volymproduktion.
Detta är enbart en del av Jonas Åströms samtal med Claes Kjölhede – för att ta del av hela samtalet klicka vidare till poddavsnittet på Spotify eller Apple