Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Creative Commons
Elektronikproduktion |

Northvolts skräcksiffror: 47 kemikalieolyckor sedan 2021

Löpande registrering från Northvolt visar att 47 olyckor med särskilt farliga kemikalier ägt rum i Skellefteå sedan 2021. Detta enligt ett reportage från SVT som publicerades under onsdagen.

Uppgifterna som SVT tagit del av ingår i Northvolts egen löpande registrering av olyckor, risker och tillbud. Kemikalierna som Northvolts personal i Skellefteå ska ha utsatts för vid 47 tillfällen sedan 2021 klassas av Arbetsmiljöverket som ”särskilt farliga”. Flera av ämnena i Northvolts batteriproduktion är cancerframkallande, mutagena eller reproduktionsstörande. 

”Oavsett hur lite du exponeras för så finns en risk att du blir sjuk, ibland efter så lång tid som 30-40 år”, säger Karin Staaf, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

I registret nämns 16 olyckor med elektrolyt, en av de allra farligaste kemikalierna i fabriken. Personal ska ha andats in elektrolytånga eller fått det på händer, armar och handleder, och i flera fall rapporteras sjukhusbesök för kontroll.
 


"Det som är förvånande med listan är omfattningen", säger Karin Broberg, professor i arbets- och miljömedicin.

Från elektrolyt avsett för litiumjonbatterier finns även risken att man får i sig fluorjoner, vilket kan orsaka hjärtarytmier och i förlängningen hjärtstopp. Northvolt har dock tidigare sagt att de fyra dödsfallen bland personal på fritiden inte kan kopplas till exponering på arbetsplatsen. 

Bolagets kommunikationsdirektör Matti Kataja ger ett skriftligt svar på SVT:s uppgifter, där han menar att alla anställda har den skyddsutrustning och den utbildning som krävs:

"De tekniska systemen och fysiska skydden kring kemikalier är omfattande. Där det krävs har vi självklart system med sensorer för mätningar", säger Matti Kataja.


Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-10-15 13:35 V23.1.25-1