Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© pixabay
Elektronikproduktion |

Nederländerna vill ha europeisk chipindustrikoalition

Nederländernas ekonomiminister Dirk Beljaarts uttryckte på torsdagen att han vill bilda en "koalition av villiga" inom EU, för att stärka deras inhemska datorchipindustrier.

Under ett G7-möte för industriministrar i Rom sa Dirk Beljaarts att medan Nederländerna är hem för den ledande chiptillverkaren ASML, vill de "underlätta för andra länder att ha flera fabriker i produktion, montering och förpackning." Han uttrycker även att en koalition skulle bidra till att Europa förblir konkurrenskraftigt gentemot USA och Kina.

"För att ha ett starkare EU, bland de andra globala aktörerna, för att få hävstångseffekt, är det viktigt att arbeta tillsammans," säger Beljaarts.

Nederländerna är villiga att ta en ledande roll, tillade han och noterade att han dryftat idén med sin italienske motsvarighet Adolfo Urso.

Även om Nederländerna har världens artonde största ekonomi och inte är medlem i G7, blev Beljaarts inbjuden till mötet om teknologipolitik.

Subventionsplaner på 43 miljarder

EU förlorade sin mest synliga chipindustriförespråkare förra månaden med det plötsliga avskedet av den tidigare EU-kommissionens industrichef Thierry Breton, arkitekten bakom EU Chips Act. 

Lagen, som lanserades i april 2023, har marknadsförts som en subventionsplan på 43 miljarder euro för att öka Europas andel av den globala chipmarknaden till 20 procent år 2030.

Beljaarts hade ett separat möte i Rom med USA:s handelsminister Gina Raimondo, som förväntas introducera en ny omgång restriktioner på export av avancerad halvledarutrustning till Kina i år, vilket påverkar ASML.

Enligt Beljaarts diskuterades enbart möjliga samarbetsområden, inte exportrestriktioner.

 


Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-10-15 13:35 V23.1.25-2