Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ABB Robotics
Teknik |

ABB Robotics ska sortera datahallarnas elektronikavfall

ABB Robotics och uppstartbolaget Molg ska bygga robotiserade mikrofabriker för demontering och komponentåtervinning av servrar i datacentraler.

ABB Robotics och det amerikanska uppstartbolaget Molg tar hand om datacentralernas elektronikavfall med robotiserade mikrofabriker, skriver ABB i ett pressmeddelande.

Samarbetet berör ansamlingen av elektronikavfall, som beräknas öka till 75 miljoner ton år 2030. Enligt ABB kan automatiserad demontering och återvinning tillgodose miljö- och regelkrav samt främja arbetstagarnas välfärd.

”Tillsammans med Molg tar vi fram nya tillämpningar för industriell robotik inom ett växande segment med cirkularitet och hållbarhet i centrum. Lösningen möjliggör uppgradering och automatiserad demontering av datacenterutrustning, vilket bidrar till cirkularitet i datacentersektorn genom ansvarsfull avfallshantering, återvinning och återanvändning av komponenter”, säger Craig McDonnell, Managing Director Business Line Industries, ABB Robotics.

Framstegen inom datateknik såsom AI, maskininlärning och molnlagring, har ökat behovet av att uppgradera och utvidga datacentraler. Datacentralerna bidrar i dag med en betydande andel av de 2,6 miljoner ton elektronikavfall som genereras runt om i världen varje år.

ABB Robotics & Automation Ventures deltog med en investering i Molgs startfinansieringsomgång, tillsammans med Amazons Climate Pledge Fund, Overture, Elemental Impact och Techstars Ventures.

Molgs robotiserade mikrofabrik kan autonomt montera och demontera komplexa elektronikprodukter, inklusive bärbara datorer, servrar och industrielektronik. Som ett alternativ till manuell demontering eller eller förbränning löser utmaningar som förknippas med hantering av elektronikavfall. 

Det ställs allt högre krav på ansvarstagande hantering av avvecklad utrustning. Enligt ABB minskar automatiserad demontering riskerna kring hantering av giftiga ämnen, och frigör arbetstagarna från potentiellt farliga arbetsuppgifter.

Många komponenter innehåller också sällsynta ämnen, och möjligheten att maximera återvinningen av dessa innebär också en ekonomisk möjlighet för återanvändning.

Mikrofabrikslösningen är inriktad på hyperstora datacentraler som hanterar stora datanätverk, och företag som sysslar med avyttring av IT-egendom.

”I och med investeringen från ABB kan vi accelerera vårt arbete med att skapa mer hållbara, cirkulära tillverkningsprocesser för elektronik som säkerställer att värdefulla material återanvänds och som förbättrar motståndskraften i försörjningskedjan”, säger Rob Lawson-Shanks, vd och medgrundare av Molg.

Lösningen ingår i Molgs bredare portfölj som innefattar design för cirkularitet och mjukvaruverktyg för komponentspårbarhet, vilka gör det möjligt för tillverkare att ta fram produkter som kan demonteras och återvinnas.

Molgs robotmikrofabrik kan autonomt demontera komplexa elektronikprodukter som bärbara datorer och servrar, vilket ska bidra till att behålla komponenter och material i försörjningskedjorna. 


Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-10-15 13:35 V23.1.25-2