Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Niroworld Dreamstime.com
Elektronikproduktion |

Tesla förlorar mot PostNord i Solna tingsrätt

Facket ST och Postnord vinner målet mot Tesla i Solna tingsrätt, rapporterar Dagens Industri under fredagen. Målet gällde frågan om huruvida Postnord var skyldiga att lämna ut handlingar till Tesla.

På fredagen avslog Solna tingsrätt Teslas begäran sin post och sina registreringsskyltar utdelade. Tesla åläggs även att betala cirka 6,5 miljoner kronor i rättegångskostnader för Postnords räkning.

”En väldigt väntad dom som tydligt visar att våra stridsåtgärder är lovliga och att vår grundlagsskyddade rätt att vidta stridsåtgärder gäller”, säger Sekos ordförande Gabriella Lavecchia i en skriftlig kommentar.

Upprinnelsen till målet inträffade då Fackförbundet ST I vintras upprättade en blockad mot Transportstyrelsens utskick av registreringsskyltar till Tesla som en sympatiåtgärd för IF Metalls strejk. 27 november 2023 lämnade Tesla in en stämningsansökan, där bolaget hävdade att Postnords tilltag var närmast systemhotande. Postnord har i sin tur kallat strejkrätten en force majeure i frågan om postutdelningen.

”Grundlagsbestämmelsen i 2 kap. 14 § regeringsformen innebär att staten ska vara neutral och inte begränsa stridsrätten utan stöd i lag eller avtal. Det finns inget stöd för att domstolen ska kunna gripa in i den pågående lovliga stridsåtgärden på det sätt som ett bifall till yrkandet skulle innebära”, skriver chefsrådmannen Patrik Alm.

I sammanfattningen av Solna tingsrätts dom hänvisar chefsrådmannen Patrik Alm till grundlagen om att staten ska vara neutral och inte begränsa stridsrätten.

”Det finns inget stöd för att domstolen ska kunna gripa in i den pågående lovliga stridsåtgärden på det sätt som ett bifall till yrkandet skulle innebära. Teslas yrkande och blockaden handlar om samma sak, nämligen utdelning av försändelser till Tesla. Domstolen får inte besluta på ett sätt som gör blockaden verkningslös.”

I snart ett år har IF Metalls strejk mot Tesla pågått, men ännu har ingen överenskommelse uppnåtts beträffande kollektivavtalen. 
 


Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-10-15 13:35 V23.1.25-2