Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Exeger
Elektronikproduktion |

Solcellstillverkaren Exeger varslar var femte

Svenska solcellstillverkaren Exeger säger upp tjugo procent av sina anställda, rapporterar Dagens industri. Bolaget har tidigare redovisat omfattande förluster, och fler sparåtgärder väntar.

Uppsägningarna som solcellstillverkaren Exeger genomför omfattar 25 hetidsanställda och 20 provanställda. Bolaget väljer också att dra ner på konsulttjänster. 

”Det är förjäkligt att vi inte har sålt mer hittills”, säger företagets vd Giovanni Fili till Dagens industri.

Exeger omsatte 13,3 miljoner kronor under 2023, men förlusterna uppgick i 412 miljoner kronor. Uppsägningarna innebär att bolagets personalstyrka minskar till ungefär 200 anställda, varav de flesta bemannar den nya fabriken i Kista. Cirka 2,5 miljarder kronor har Exeger lyckats skrapa ihop sedan grundandet 2008, men sedan dess har kapitalet sinat. Därför väntas bolaget genomföra en ny finansieringsrunda under det kommande året. 

”Vi har kundkontrakten, men eftersom vi ännu inte fått de stora avropen av produkter från kunderna så befinner vi oss i en utsatt miljö. En del har vi fått, men några är försenade”, tillägger Giovanni Fili.

Ett av bolagets mest omfattande samarbeten är med 3M, som använder Exegers material i två olika hjässbyglar till hörselkåpor. Man har även planer på ett större samarbete med Vusion, en fransk tillverkare av bland annat elektroniska prislappar.

Exeger inledde under hösten sin produktion av solcellen Powerfoyle i Kista, som vid färdigställning väntas ha en kapacitet på 2,5 miljoner kvadratmeter solceller per år. Detta är tio gånger mer än de lokaler på KTH som bolagets verksamhet tidigare var begränsat till.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-10-15 13:35 V23.1.25-2