Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Minesto
Teknik |

Färöarna storsatsar på drakpark för tidvattenenergi

Havsenergiutvecklaren Minesto fortsätter sin utbyggnad av tidvattenenergi med ”Hestfjord Dragon Farm” i Nordatlanten. Den planerade tidvattenparken har i sin första fas en kapacitet på 10 MW.

Tidvattnet tros kunna spela en avgörande roll i Färöarnas mål att nå 100 procent förnybar energi till 2030. Under flera månader har två Minesto-Drakar varit anslutna till elnätet som en del av ett pilotprogram. Som ett första steg mot den föreslagna 200 MW-utbyggnaden drivs Hestfjord Dragon Farm-projektet vidare i en första 10 MW-fas. 

 

“Att skala upp tekniken genom att initiera utbyggnaden av Hestfjord är en viktig milstolpe för Minesto i att leverera tidvattenenergi i kommersiell skala" ,säger Martin Edlund, vd på Minesto.

Den pågående utvecklingen av Hestfjord inkluderar modellering och analys av naturresursen, detaljerad siteoptimering och nätanslutning. En nyligen genomförd uppgradering av det lokala eldistributionsnätet på land ska också innebära att behoven från Hestfjord tidvattenpark möts.

För att stödja projektet kontrakterar Minesto rådgivaren EY att förse bolaget med handgripligt stöd relaterat till projektfinanisering och industriellla partnerskap. 

"Det är av stort värde att nu ha stöd av EY-teamet i diskussioner med olika intressenter om finansiella och/eller kommersiella partnerskap", tillägger Martin Edlund.

Samarbetet ska inledningsvis fokusera på den första utbyggnaden av tidvattenenergi på Färöarna – ”The Hestfjord Dragon Farm” (10+20 MW).

45 miljoner euro i EU-bidrag

Enligt bolaget har tekniken tidigare rönt framgångar då Dragon 12 testades i Vestmanna på Färöarna.

Minesto har sammanlagt beviljats över 45 miljoner euro från bland andra Europeiska regionala utvecklingsfonden, European Innovation Council och InnoEnergy, vilket gör Minesto till EU:s största investering inom marin energi.

I nästa fas kommer tillstånd- och licensieringsansökningar att slutföras, och ett investeringskonsortium formeras för slutlig och installation.

Om Minesto

Minesto är en teknikutvecklare inom marin energi genom planerbar kommersiell elproduktion ur havet. Bolagets patenterade marina kraftverk kan utvinna förnybar energi från långsamma havs- och tidvattenströmmar.

Bolaget grundades 2007 och är verksamt i Sverige, Färöarna, Wales och Taiwan. Deras huvudägare är BGA Invest och Corespring New Technology.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-10-15 13:35 V23.1.25-1