Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Airforestry
Teknik |

Skogsdrönare får 10,3 miljoner euro i kapitalrunda

Företaget Airforestrys syfte är att minska skogsbrukets klimatavtryck med lätta, eldrivna drönare. Det nyinsamlade kapitalet ska enligt Airforestry användas för vidareutveckling av tekniken.

Uppstartbolaget Airforestrys teknik ska kunna ersätta tunga fossildrivna fordon i skogsbruket med eldrivna drönare utrustade med skördeverktyg.

Projektet har nu fått finansiering genom en kapitalrunda ledd av riskkapitalbolaget Northzone. Tilltaget – som alstrade 10,3 miljoner euro till Airforestry – möjliggordes bland annat av investerarna Sveaskog, Kiko VC, Capital T, Walerud Ventures, SEB Greentech och Cloudbreak VC. Även Energimyndigheten bidrog med 20 miljoner kronor till bolaget.

Metoden utgör en helt ny typ av skogsavverkning, som enligt bolaget är både effektivt och skonsamt. Skördeutrustningen väger cirka 60 kilo, och själva drönaren ska kunna lyfta träd som väger upp till 200 kilo. 

Verktyget ska kunna flygas ut med drönaren direkt till det område som ska gallras, där det greppar toppen på trädet, vrider det, och sågar av stammen. Därefter behålls trädet i verktygets grepp hela vägen till närmaste bilväg. Samtidigt sänder drönaren en videoström till operatören, som i sin tur överser skördeutrustningen i drönarens underrede.

Bolaget samarbetar även med Tele2 för att utveckla en mobil basstation med räckvidd på upp till tre kilometer, vilket ska göra drönaren oberoende av 5G-nätet, med en stabil uppkoppling med hög bandbredd. 

 

 


Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-10-15 13:35 V23.1.25-1