Norges övergivna batterifabrik väcker debatt
Batterifabriken Giga Arctic i Mo Rana står färdig, men bolaget Freyr har flyttat tillverkningen till USA. Nu väcks frågan om hur den inhemska batteriproduktionen ska räddas.
Inhemsk batteriproduktion har lyfts fram som en allt viktigare säkerhetspolitisk roll. I ljuset av konkurrensen från USA och Kina höjs nu röster om att ompröva synen på den fria marknaden. Bolaget Freyrs batteriproduktion var tänkt att ge Nordnorska Mo i Rana – med sina 20 000 invånare – ett ekonomiskt uppsving genom den växande gröna industrin.
25 anställda på 86000 kvadratmeter
Den 86000 kvadratmeter stora fabriken Giga Arctic står färdigbyggd, och enligt den ursprungliga planen skulle den bli 146000 kvadratmeter. Men när bolaget såg mer lukrativa möjligheter utomlands avvecklades verksamheten successivt. Freyr nu avbrutit all battericellstillverkning i Mo i Rana, och kvar av verksamheten finns bara teknikutveckling med runt 25 anställda.
”När du har priset 35 dollar per kilowattimme i USA, och ett Kina som producerar för ner mot 43 dollar per kilowattimme, och själv ska producera i Europa, Norge, för uppemot 100 dollar... Det går inte”, säger Freyrs kommunikationsdirektör Hilde Rønningsen till TV4.
Subventioner eller tullmurar
Efter USA:s nya subventioner på grön teknik valde Freyr att satsa allt på sin planerade fabrik i Georgia. Även Kinas omfattande subventioner på sin inhemska batteriproduktion innebär, enligt Freyrs kommunikationsdirektör, att Europa måste ompröva sin syn på den fria marknaden.
”Det är antingen subventioner eller tullmurar. Antagligen är det någon av de sakerna som skulle kunna ha effekt på det här”, tillägger Hilde Rønningsen.
Fabriken hålls uppvärmd för att kunna användas så fort ett behov uppkommer, men battericellstillverkning i Giga Arctic uppges nu vara är osannolikt. Freyr överväger dock att använda den för någon annan fas i tillverkningskedjan, och man har också sagt sig vara öppen för att hyra ut fabriken till andra företag.