Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Vianode
Elektronikproduktion |

Vianode öppnar grafitfabrik i Norge

Vianode har öppnat sin första anläggning för grafitproduktion i Herøya, Norge. Vid full kapacitet ska anläggningen ge 2000 ton grafit per år, vilket räcker till 30 000 elfordon.

Anläggningen ”Via ONE” är utrustad med fyra ugnar designade för produktionen av syntetisk anodgrafit – ett avgörande element i produktionen av litiumjonbatterier. 

”Den här öppningen är en omfattande milstolpe i Vianodes strategi för att bygga en värdekedja för batterier med låga utsläpp i Europa och Nordamerika. Vianodes mål är att möjliggöra en fossilfri batteri- och elbilsindustri genom att skapa mer hållbar anodgrafit som förbättrar egenskaperna hos batterier och elfordon, inklusive snabbare laddning, ökad räckvidd och längre livslängd. Det är också ett betydande steg mot att stärka Europas produktion av kitiska materal för elektrifiering”, säger Burkhard Straube, vd för Vianode.

"Hållbar och modern anläggning"

Den nya fabriken är byggd med stöd från den norska regeringen, som bidrog med 30 miljoner euro till projektet. Vianode själva säger sig ha spenderat cirka 195 miljoner euro på fabriken.

”Det här är en av de största, mest hållbara och moderna anläggningarna för produktion av hållbar anodgrafit-lösningar för batterier i Europa, och en betydande expansion av Vianodes produktionskapacitet”, säger Hans Erik Vatne, coo på Vianode.

Verksamheten ska sysselsätta över 100 anställda, och väntas vid full kapacitet producera tillräckligt med grafit för 30 000 elfordon årligen.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-10-16 08:23 V23.1.26-1