Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion |

En missförstådd kris: halvledarbristen

Under Evertiq Expo Göteborg diskuterade industriexperterna Dieter Weiss och Dr. Mareike Haass från in4ma den så kallade halvledarbristen och hur den påverkad EMS:arna världen över. De förklarade hur panikköp skapade en artificiell efterfrågan – vilket har lett till ett lageröverskott samt intäktsproblem under 2024. De betonade också behovet av omedelbara åtgärder för att stabilisera marknaden inför 2025.

Enligt Weiss var den halvledarbrist som dominerade rubrikerna de senaste åren till stor del missförstådd. Han liknade den vid toapapperskrisen 2020, där ett rykte om brist ledde till omfattande hamstring.

"Det var en brist endast för ett mycket begränsat utbud av produkter – främst mikroprocessorer som används inom bilindustrin," förklarade Weiss.

Utanför detta fanns det ingen betydande övergripande brist på halvledare. Panikköpen svepte dock över industrin, då företag rusade för att säkra hela materiallistor av rädslan att en enda saknad komponent skulle stoppa produktionen. Detta beteende blåste upp efterfrågan artificiellt, med företag som överbeställde i hopp om att säkra fler delar.

"Alla tänkte: 'Tja, om det bara finns 100 delar tillgängliga och jag normalt sett behöver 10 delar. Om jag bara ökar min beställning till 20 nu, kanske jag får fler.' Men alla tänkte så. Så det var en konstgjord uppblåsning av efterfrågan."

Konsekvenserna för 2024

När marknaden kämpade för att möta de uppblåsta beställningarna byggde företag upp lager i en ohållbar takt. OEM-företag började dra tillbaka beställningar i mitten av 2023, och vissa har till och med skjutit upp dem till 2025. Weiss påpekade att EMS:arna nu kämpar med detta problem.

"EMS-industrin frågar: 'Vart har alla beställningar tagit vägen?' Svaret är enkelt: Du tillverkade dem redan 2022 och 2023."

Resultatet, menar Weiss och Dr Haass, är att 2024 blir ett utmanande år för EMS-sektorn.

"Vi måste acceptera att 2024 kommer att bli, i termer av intäkter, en katastrof," menade Weiss, och pekade på hur företag som Note redan har reviderat ner sina intäktsförväntningar för årets andra halva.

Det är inte bara de stora aktörerna som är under press. Även om många av dem lider i tystnad känner även mindre EMS-företag av pressen. Weiss och Haass påpekade att påfrestningen på mindre företag kan ses i ökningen av förvärv.

"Många M&A-aktiviteter sker just nu eftersom företag tror att en försäljning är den enda lösningen," sade Weiss.

När de fick frågan om dessa mönster speglas på den amerikanska marknaden bekräftade Dr Haass att liknande trender förekommer på andra sidan Atlanten.

"Under de senaste åren har det skett en stor koncentration, där många stora EMS-företag expanderat genom förvärv och har lagt till fler produktionsanläggningar. Det har också funnits ett stort fokus på militära kontrakt. Denna process pågår, men även i dessa fall har vi sett att intäkterna avtagit," förklarade Dr Haass.

Även om 2024 ser ut att blir ett kämpigt år när det kommer till intäkter, är Weiss och Haass bestämda i att industrin inte har råd att bara vänta på att saker ska förbättras 2025. "Nej, jag skulle inte säga luta dig tillbaka och hoppas på ett bättre 2025," varnade Weiss.

Istället måste EMS-industrin agera nu genom att engagera sina kunder. Ett viktigt steg, menar Weiss, är att övertyga kunderna att behålla normala lagernivåer. Om kunderna bestämmer sig för att köra ner sina lager till noll innan de beställer igen, kan EMS-industrin stå inför ännu värre utmaningar.

Tiden att agera är nu, betonade Weiss, och uppmanade företag att se till att nya beställningar läggs senast i oktober för att säkerställa en smidigare start på 2025. Detta proaktiva tillvägagångssätt skulle hjälpa till att normalisera lager och produktionstider, och bana väg för ett mer stabilt första kvartal.

Den 24 oktober 2024 kommer Dieter G. Weiss och Dr. Mareike Haass tillbaka till Evertiq Expo – denna gång i Warszawa, Polen. Experterna kommer att hålla en presentation som fokuserar på skillnaderna mellan EMS-landskapen i Västeuropa och det i Central- och Östeuropa.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-10-21 09:27 V23.1.27-2