Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Evertiq
Elektronikproduktion |

Nordic Engineering Partner – utvecklaren som också blev tillverkare

I det historiska hjärtat av Norrtälje, i lokaler som en gång inhyste Norrtälje Tidning, hittar vi idag Nordic Engineering Partner (NEP), ett företag som transformerat sig från en utvecklingspartner till en aktör som hanterar hela kedjan – från idé till färdig produkt.

NEP har under årens lopp utvecklats till en helhetsleverantör inom elektronik, med fokus på att möta kundernas behov genom skräddarsydda lösningar. Resan började dock med att bolaget var en del av en EMS-verksamhet, som sedan knoppades av och blev en fristående utvecklingspartner, idag har verksamheten utökats till att även inkludera projekttillverkning.

NEP som koncern finns idag utspridda över Mälardalen; i Västerås, Solna, Uppsala och hjärtat av verksamheten i Norrtälje.

I Norrtälje finns alla delar av verksamheten, försäljning, projektledning, produktutveckling, certifiering och utredning, testsystemsframtagning och nu även småskalig till medelstor tillverkning och materialhantering.

”Det här är vår kärnverksamhet, och sedan har vi kontinuerligt byggt vidare på att hjälpa kunder att utveckla sina idéer och vidareutveckla sina produkter, med elektronik som grund. Vi erbjuder även mjukvara, mekanik, projektledning, certifiering och testsystem, vilket har lett till att vi idag fungerar som en ingenjörsbyrå,” berättar Anton Gille som ansvarar för produktutveckling, mekanik och produktion vid verksamheten i Norrtälje.

Han lyfter en viktig, närmast kritisk punkt. När kunderna har kommit så långt att de har en färdig prototyp eller produkt, uppstår ofta frågan: Vem hjälper oss nu? Vi vill göra en förserie, vi vill producera hundra, kanske tusen enheter – hur går vi vidare?

"Sanningen är att för många EMS-företag är det inte är särskilt intressant med mindre volymer. Framför allt när det är svårt att visa en tydlig prognos med ett exakt datum för när man kan gå över till volymproduktion, eftersom det helt beror på hur produkten slår. Man kanske till och med måste köra ytterligare en prototypvända."

Sen ska man även vara medveten om att i vissa branscher, med vissa produkter, där blir aldrig speciellt stora volymer. De tillverkas några hundra om året, och det räcker, och trots små volymer kan det finnas en bra marginal – och den typen av bolag kan EMS:arna absolut ta. Men NEPs nisch är enligt Anton de bolag som har mer osäkra prognoser, låga volymer.

Norrtäljebolaget har sett behovet, analyserat potentialen och helt enkelt valt att satsa. Nu har man byggt upp sin tillverkningsenhet nere på bottenplanet på Hantverkaregatan i stan. Och verksamheten rullar redan för fullt – torts att expansionen inte är helt klar.

”Det föll sig väldigt naturligt i och med att vi har gjort prototyper för våra kunder, där vi har varit med och utvecklat. Nu tar vi då nästa steg och erbjuder produktionstjänster även när vi inte har varit med i utvecklingen,” säger Mats Anjou som jobbar med försäljning och marknadsföring hos NEP.

Att bygga en tillverkningsverksamhet från grunden

NEPs verksamhet i Norrtälje ligger som sagt i den gamla tidningsbyggnaden som löper längs Norrtäljeån. Det är mycket som ska inrymmas på ett och samma ställe och för att få plats med allt har NEP lagt beslag på tre våningsplan i huset från sena 1800-talet.

Både Mats och Anton berättar att bolaget alltid jobbat med att hjälpa kunderna med prototypframtagning, men att man för två år sen började jobba mer strukturerat med att ta fram egen produktion på riktigt – och idag har NEP anställda, specifikt för produktion.

Produktionsdelen huserar på bottenvåningen och lokalerna har genomgått omfattande renoveringar för att möta de krav som ställs.

“När vi tog över lokalen var det bara råa betongväggar, inga elledningar, inget,” berättar Anton. “Allt man ser där nere har vi sett till att det finns på plats. Så visst har det skett investeringar, en miljonsatsning är det ju. Men det har också investerats jättemycket tid i att planera och strukturera det hela precis som vi vill ha det.”

Produktionen som bedrivs i Norrtälje fokuserar främst på monteringsarbete, testning och utleverans. Ytmontering utförs däremot inte här, utan hanteras av nära samarbetspartners.

"Vi väljer rätt partner beroende på volym och komplexitet. Ibland behövs bara tio kretskort, ibland tusen," säger Anton.

Fokuserar på medicinteknik

En viktig del av NEPs strategi framåt är att expandera inom medicinteknik, en sektor som ställer höga krav på precision och kvalitet.

“Vi har redan medicinska certifikat och har kapaciteten att göra ett helt instrument om man uttrycker det så. Men det är inte alltid vi tar helhetsgreppet, ibland gör vi vissa delar av produkter, då i samarbete med andra,” berättar Anton.

I den 250 kvadratmeter stora produktionsytan sitter det just nu fyra anställda och jobbar. En av de aktuella produkterna som NEP arbetar med är för företaget VSI (VitalSigns Innovation), som utvecklat en assistansenhet för hjärt-lungräddning (HLR).

"Det är ett hjälpmedel som ger instruktioner och indikationer för hur HLR ska utföras," säger Anton och menar att det här är en bra exempelprodukt för hur NEP kan bidra till att få innovationer från prototyp till marknad. Det är en renodlad produktionsorder och ingenting som NEP varit med och utvecklat eller tagit fram. NEP kom in i bilden när VSI behövde hjälp med certifieringsarbetet – och sedan stannade man i lokalerna.

”Det vi gör är en förserie kan man säga, en första batch på några hundra enheter till en specifik kund för VSI. Och sen kommer de fortsätta bygga ett tag framöver. Och då gör vi egentligen boxbild. Vi får in färdig elektronik, mekanik och sen monterar ihop, programmerar, testar och godkänner den för utleverans.”

I övrigt hjälper NEP även kunderna med hantering av hela leverantörskedjan, just i detta fall delar bolagen på ansvaret.

Den nya kostymen är stor och det finns fortfarande mycket utrymme för NEP att växa in i. Det har tillkommit en ny liten prototypverkstad som egentligen inte hör till produktion, men huserar tillsamman ifall man behöver bearbeta en produkt – men också för att stödja utvecklingsverksamheten med prototypmöjligheter.

Längst in i produktionslokalen finns en ”test-hub” där NEP rent operativt hjälper kunden med att testa deras produkter, både i NEPs egna testsystem men också i kundens egna testsystem.

Sen finns det en yta, relativt stor, som fortfarande är under konstruktion. Här bygger ingenjörsbyrån ett helt nytt renrum på ungefär 50 kvadratmeter. När allt står klart kommer man ha installerat en automationslina för tillverkning av en medicinteknisk produkt – men man kommer även ha utrymme för fler kunder som är i behov av produktion i renrum.

Framtiden – möjligheterna växer

I och med flytten till den nya produktionsanläggningen har NEP öppnat upp för ytterligare tillväxt.

“Vi har kapacitet att växa, både när det gäller personal och produktionsvolymer. Nu när vi har de nya lokalerna kan vi utan problem ta in fler projekt,” säger Anton.

Han ser framför sig en framtid där företaget fortsätter att växa, både i form av samarbeten med EMS-företag och som utvecklings- och tillverkningspartner för fler industri- medicintekniska företag.

Nordic Engineering Partner har lyckats skapa en unik position i en konkurrensutsatt marknad genom att erbjuda en flexibel produktionslösning som är anpassad för mindre och medelstora volymer. För NEP handlar framtiden om att fortsätta växa och möta nya utmaningar, samtidigt som de håller fast vid sina rötter – att utveckla och tillverka teknik som gör skillnad.

Med en passion för teknik, och en vilja att anpassa sig efter kundernas behov, har NEP tagit ett stort steg framåt. Deras mål är klart: att vara den partner som hjälper idéer att bli verklighet, oavsett hur stor eller liten produktionen är.
 

© Evertiq

Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-11-20 12:51 V23.2.3-1