AlixLabs får 4 miljoner kronor från Vinnova
Svenska halvledarbolaget AxiLabs får Vinnova-bidrag på 4 miljoner kronor för utvecklingen deras APS-teknologi, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
AxiLabs AB, ett svenskt startup inom halvledarlösningar, har beviljats 4 miljoner kronor från innovationsmyndigheten Vinnova. Finansieringen är uppdelad på tre år, med en inledande betalning på 658 000 kronor. AxiLabs ska använda beloppen till att skala upp avancerad chiptillverkning med hållbara APS-lösningar.
"Stödet kommer i ett avgörande skede då vi installerar vårt första 300-millimeter verktyg i vårt renrum och ökar engagemanget med potentiella kunder inom halvledarindustrin. Kärnan i våra ansträngningar är vår APS-teknologi som vi är övertygade om är det mest hållbara och prisvärda sättet framåt för halvledartillverkning vid 3 och 2 nanometer och under," säger Amin Karimi, coo och FoU-chef på AlixLabs.
"Vi föreslår etsning istället för kostsam EUV-litografi"
Bolaget väntar sig att projektet ska hjälpa till att demonstrera deras teknologier på industripartners produktionsplattformar. AxiLabs ska även samla in kundfeedback tidigt i processen, i syfte att stärka deras förståelse för marknadens behov.
"Halvledarindustrin står inför en stor utmaning vad gäller hållbarhet och stigande kostnader för att tillverka avancerade halvledare. Vi föreslår etsning istället för kostsam EUV-litografi, och våra demonstrationer visar att vi kan hjälpa till att producera sub-3-nanometer chips till 35–50 procent lägre kostnad per waferpass jämfört med att använda EUV," säger Jonas Sundqvist, vd på AlixLabs.
Kostnadseffektiv nedskalning
AlixLabs APS-teknologi (Atomic Layer Etch Pitch Splitting) tillåter etsning av funktionsstorlekar jämförbara med dagens chip på 3-nanometer med företagets egen utrustning. Med andra ALE-processer (Atomic Layer Etching) kan bolaget också genomföra mönsteröverföring, precisionsetsning och ytråhetsreduktion för wafers.
"Medan vi riktar oss mot de ledande logik- och minnesproducenterna med APS, gör vår teknologi det också möjligt för foundries som har gett upp att sträva efter sub-20-nanometer produktion att skala ner på ett kostnadseffektivt sätt," avslutar Jonas Sundqvist.